ateneucooperatiu@gedi.org
Actes

Més d’un centenar de persones a la jornada sobre cultura transformadora

El Konvent de Berga ha acollit la jornada sobre cultura arrelada i transformadora organitzada pel cercle de cultura de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. Durant el matí, amb un debat entre les...
  • L’activitat organitzada per l’Ateneu Cooperatiu ha comptat amb la presència d’entitats culturals nacionals i internacionals
  • A la tarda, s’han presentat diverses iniciatives amb el Pirineu com a eix vertebrador

El Konvent de Berga ha acollit la jornada sobre cultura arrelada i transformadora organitzada pel cercle de cultura de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. Durant el matí, amb un debat entre les entitats Pueblos en arte (Aragó), La Benéfica de Piloña (Astúries) i Barda del desierto (Argentina) moderat per Rosa Cerarols del Konvent.

Lucía Camón, de l’associació i plataforma que connecta l’art amb el món rural Pueblos en arte, va destacar que en pobles petits com allò públic, allò comunitari o alllò cultural haurien d’anar de la mà, i que la creació d’espais per la cultura hi és un gran repte. Rodrigo Cuevas, de l’associació La Benéfica de Piloña, va assenyalar la importància que els infants que mai “hagin trepitjat un teatre sentin que és algo que els hi pertany, que sàpiguen que tenen aquesta possibilitat”. La Benéfica està rehabilitant una antigua nau abandonada a Piloña per tal que sigui un espai artístic i cultural, comunitari i que lluiti contra l’abandonament i la despoblació rural i promogui la transmissió de coneixements. 

A part dels reptes de les entitats culturals participants, moltes vegades compartits, també es va parlar de la gentrificació i la cultura, l’autoestima local, la relació amb l’administració pública o com incloure la cultura popular de cada lloc a les propostes d’activitats. Pel que fa a qüestions econòmiques, el Museo Barda del Desierto va criticar la precarietat en la forma de mantenir la seva iniciativa, “a vegades amb ajuts a nivell nacional, alguns exercicis amb suficients fons i d’altres sense”. 

Pirineu i ruralisme

El debat del matí i el dinar popular van donar pas a les presentacions de la tarda. La Traça Cultural va ser la primera. La plataforma web promou l’accés a la cultura, així com entitats i artistes del Pirineu. Les representants de les llibreries cooperatives La Lluerna de Ripoll i El Refugi de La Seu, impulsores de la iniciativa, es van encarregar d’explicar-la. Llavors, la llibreria El Refugi es va encarregar d’explicar el seu projecte La Barraca, caravana llibretera que recorre els pobles del Pirineu.

L’escriptora Vanesa Freixa va presentar el seu nou llibre Ruralisme, just abans de la presentació i concert de les cançons de tradició oral de Càntut i Germà Negre. Després de sopar, hi va haver el concert de la rapera rural Bewis de la Rosa. L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, amb la col·laboració del Konvent, ens vam encarregar de l’organització.

5 de juny de 2023
Actes

Notícies relacionades

Treballem per dinamitzar, multiplicar i estimular les iniciatives de l’economia social i solidària de la Catalunya Central