ateneucooperatiu@gedi.org

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central

Som un servei que promovem l’Economia Social i Solidària a les comarques del Bages, Berguedà, Moianès, Osona, Solsonès i al Lluçanès.

Com ho fem?

Oferim els següents serveis de manera gratuïta

Activitats, jornades i fires sobre economia social i solidària

Formacions específiques sobre economia social i solidària

Assessorament a projectes per la seva creació i consolidació

Tallers sobre economia social i solidària per a cicles formatius i professorat

Assessorament a administracions públiques per implementar polítiques sobre economia social i solidària

Punts d’informació sobre economia social i solidària repartits per la Catalunya Central

Intercooperació entre projectes d’economia social i solidària per enfortir la seva activitat

Secretaria tècnica de l’Ateneu

Coordinació i dinamització

Alba Rojas

Coordinació i assessoraments

Mireia Franch

Coordinació i administració

Núria Farrés

Assessoraments

Anna Gabriel

Dinamització

Laura Muixí

Comunicació

Anna Pujol

Cercle agroalimentari

César Mendoza

Cercle de cultura

Pol Rifà

Formació

Paula Serrano

Xarxa d’Ateneus de Catalunya

Els Ateneus Cooperatius de Catalunya són un servei públic en el marc del Programa d’Economia Social, format per més de 120 organitzacions públiques i privades amb una gran expertesa en l’àmbit de l’economia cooperativa, social i solidària (ESS).
2022_09_18_3388 1

Una xarxa de 14 ateneus

Formem una xarxa de 14 ateneus cooperatius distribuïts per tot el territori i actuem com a antenes i altaveus de l’economia social amb l’objectiu d’identificar les necessitats i les oportunitats de l’economia social i solidària (ESS). Treballem per dinamitzar, multiplicar i estimular les iniciatives i les potencialitats de l’economia social i cooperativa amb l’objectiu de crear riquesa al territori i ocupació estable i de qualitat. 

 

Tenim una oferta integral de serveis per a centres educatius, persones emprenedores, empreses, entitats, administracions públiques, gestories i assessories interessades en crear, convertir, conèixer o donar suport a l’economia social i solidària (ESS).

Construir un model socioeconòmic basat en els principis del cooperativisme i en la col·lectivitat autoorganitzada per garantir una societat justa, solidària i de persones justes.

Volem que el cooperativisme i l’Economia Social i Solidària siguin una realitat a les comarques de la Catalunya Central:

  • Cada cop més present a tots els àmbits i sectors de l’economia, arribant a aquelles entitats i agents representatius al territori, que encara no s’hi han aproximat o que ho han fet de manera molt puntual.
  • Que sigui una realitat que impregni totes les polítiques públiques de caràcter econòmic i social, anant més enllà d’actuacions concretes i fent el salt cap a una estratègia transversal que inclogui diversos àmbits de treball de qualsevol administració pública.
  • Que arribi a tota la ciutadania en el seu conjunt, trencant les barreres socioeconòmiques i culturals que existeixen actualment i que limiten la capacitat d’arribar a determinades capes de la població.
  • Que arribi arreu del territori de la Catalunya Central, de vegades rural, de vegades urbà, sempre allunyat de l’entorn metropolità.
  • Format per cooperatives i entitats d’ESS consolidades i fortes, que intercooperen i treballen en xarxa entre elles i amb la resta d’agents del territori.
  • Servei públic: L’Ateneu cooperatiu es finança a través d’una subvenció pública del Programa d’Economia Social del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. Per això tenim una clara vocació i orientació de servei públic. Els serveis que oferim són gratuïts i enfoquem la nostra activitat a donar resposta a necessitats de les entitats d’ESS i les administracions públiques locals en la promoció de l’ESS.
  • Transparència: Tenim mecanismes de seguiment i avaluació interns pel que fa a la gestió tècnica i econòmica de la nostra actuació i la comuniquem de manera transparent a través dels nostres canals, a les entitats membres de l’ateneu i a la ciutadania en general.
  • Arrelament: Tenim presència territorial i promovem el sentiment de pertinença a l’Ateneu, mitjançant la participació a les assemblees i taules territorials i comarcals. Estem atentes a les oportunitats i necessitats al territori, teixim aliances amb agents clau tant territorials com sectorials i les entitats que formen part de l’Ateneu representen la diversitat territorial de les comarques de la Catalunya Central.
  • Corresponsabilitat: Les entitats promotores de l’Ateneu actuem amb generositat en la consecució dels objectius i indicadors. L’Ateneu és un conjunt on cadascuna té una part determinada per un encàrrec, però el mateix pes en la presa de decisions conjuntes i en l’aplicació dels acords acceptats.
  • Transversalitat: Més enllà de les línies de treball que tenim marcades per requisits de la subvenció, fem un anàlisi de context global i local a partir del qual establim línies estratègiques i àmbits de treball, que donen resposta a necessitats transversals del conjunt del territori.

Indicadors

Rectangle 224
0
Participants
Rectangle 225
0
Llocs de treball
creats
Rectangle 226
0
Acompanyaments
a projectes

Ateneu cooperatiu i entitats membres

Qui forma part de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central? A continuació trobaràs les entitats promotores, les entitats participants i les administracions públiques que hi participen.

Promotores

Cooperativa de treball associat i d’iniciativa social, que gestiona serveis d’atenció a les persones des de fa més de 30 anys, especialitzada en col·lectius en situació de risc d’exclusió social. Té la seu social a Barcelona i treballa en diferents projectes a les comarques del Bages, Solsonès i Osona.

Cooperativa de treball associat i d’iniciativa social que gestiona projectes d’inserció laboral en el sector agroalimentari des de Manlleu, Osona. Té àmplia expertesa en la formació i difusió del cooperativisme.
Entitat sense ànim de lucre declarada d’utilitat pública que treballa per la promoció de l’educació en el lleure i la dinamització sociocultural. El CAE té la seva seu social a Manresa però el seu abast és supracomarcal: du a terme activitats i serveis a la comarca del Bages i en altres poblacions de les comarques de la Catalunya Central.
Cooperativa de treball associat que ofereix assessorament i serveis jurídics i empresarial a moltes empreses d’economia social del territori de la Catalunya central.
Cooperativa de comunicació sense ànim de lucre que ofereix continguts periodístics i serveis de comunicació integrals per a l’economia social i solidària, verda i de proximitat. La seva seu social és a Vic, Osona.

Cercle Agroalimentari

Promotores

Cooperativa integral, d’iniciativa social i sense afany de lucre que de gestió de projectes alimentaris amb alt valor territorial i social. 

Cooperativa que gestiona la casa i les terres en una granja de 25 hectàrees seguint criteris de permacultura i agricultura regenerativa.

Cooperativa de productores i consumidores formada per persones pageses, treballadores i consumidores

Participants

Cercle de cultura

Promotores

Cooperativa sense ànim de lucre per promoure la formació, creació, concerts i difusió de música moderna.

Cooperativa de cultura radical formada per les editorials Tigre de Paper, Bellaterra Edicions i L’Agulla Daurada, la fira Literal, i Catarsi Magazin.

Cooperativa de músics sense ànim de lucre.

Participants

Busques assessorament especialitzat per al teu projecte?