L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central
Com ho fem?
Activitats, jornades i fires sobre economia social i solidària
Formacions específiques sobre economia social i solidària
Assessorament a projectes per la seva creació i consolidació
Tallers sobre economia social i solidària per a cicles formatius i professorat
Assessorament a administracions públiques per implementar polítiques sobre economia social i solidària
Punts d’informació sobre economia social i solidària repartits per la Catalunya Central
Intercooperació entre projectes d’economia social i solidària per enfortir la seva activitat
Secretaria tècnica de l’Ateneu
Xarxa d’Ateneus de Catalunya
Una xarxa de 14 ateneus
Formem una xarxa de 14 ateneus cooperatius distribuïts per tot el territori i actuem com a antenes i altaveus de l’economia social amb l’objectiu d’identificar les necessitats i les oportunitats de l’economia social i solidària (ESS). Treballem per dinamitzar, multiplicar i estimular les iniciatives i les potencialitats de l’economia social i cooperativa amb l’objectiu de crear riquesa al territori i ocupació estable i de qualitat.
Tenim una oferta integral de serveis per a centres educatius, persones emprenedores, empreses, entitats, administracions públiques, gestories i assessories interessades en crear, convertir, conèixer o donar suport a l’economia social i solidària (ESS).
Construir un model socioeconòmic basat en els principis del cooperativisme i en la col·lectivitat autoorganitzada per garantir una societat justa, solidària i de persones justes.
Volem que el cooperativisme i l’Economia Social i Solidària siguin una realitat a les comarques de la Catalunya Central:
- Cada cop més present a tots els àmbits i sectors de l’economia, arribant a aquelles entitats i agents representatius al territori, que encara no s’hi han aproximat o que ho han fet de manera molt puntual.
- Que sigui una realitat que impregni totes les polítiques públiques de caràcter econòmic i social, anant més enllà d’actuacions concretes i fent el salt cap a una estratègia transversal que inclogui diversos àmbits de treball de qualsevol administració pública.
- Que arribi a tota la ciutadania en el seu conjunt, trencant les barreres socioeconòmiques i culturals que existeixen actualment i que limiten la capacitat d’arribar a determinades capes de la població.
- Que arribi arreu del territori de la Catalunya Central, de vegades rural, de vegades urbà, sempre allunyat de l’entorn metropolità.
- Format per cooperatives i entitats d’ESS consolidades i fortes, que intercooperen i treballen en xarxa entre elles i amb la resta d’agents del territori.
- Servei públic: L’Ateneu cooperatiu es finança a través d’una subvenció pública del Programa d’Economia Social del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya. Per això tenim una clara vocació i orientació de servei públic. Els serveis que oferim són gratuïts i enfoquem la nostra activitat a donar resposta a necessitats de les entitats d’ESS i les administracions públiques locals en la promoció de l’ESS.
- Transparència: Tenim mecanismes de seguiment i avaluació interns pel que fa a la gestió tècnica i econòmica de la nostra actuació i la comuniquem de manera transparent a través dels nostres canals, a les entitats membres de l’ateneu i a la ciutadania en general.
- Arrelament: Tenim presència territorial i promovem el sentiment de pertinença a l’Ateneu, mitjançant la participació a les assemblees i taules territorials i comarcals. Estem atentes a les oportunitats i necessitats al territori, teixim aliances amb agents clau tant territorials com sectorials i les entitats que formen part de l’Ateneu representen la diversitat territorial de les comarques de la Catalunya Central.
- Corresponsabilitat: Les entitats promotores de l’Ateneu actuem amb generositat en la consecució dels objectius i indicadors. L’Ateneu és un conjunt on cadascuna té una part determinada per un encàrrec, però el mateix pes en la presa de decisions conjuntes i en l’aplicació dels acords acceptats.
- Transversalitat: Més enllà de les línies de treball que tenim marcades per requisits de la subvenció, fem un anàlisi de context global i local a partir del qual establim línies estratègiques i àmbits de treball, que donen resposta a necessitats transversals del conjunt del territori.
Indicadors
creats
a projectes
Ateneu cooperatiu i entitats membres
Qui forma part de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central? A continuació trobaràs les entitats promotores, les entitats participants i les administracions públiques que hi participen.
Promotores
Gedi SCCL
Cooperativa de treball associat i d’iniciativa social, que gestiona serveis d’atenció a les persones des de fa més de 30 anys, especialitzada en col·lectius en situació de risc d’exclusió social. Té la seu social a Barcelona i treballa en diferents projectes a les comarques del Bages, Solsonès i Osona.
Sambucus SCCL
Associació El CAE
Set-C SCCL
Dies d’Agost SCCL
Participants
- Entitats d’ESS
- Administracions públiques
Cercle Agroalimentari
Promotores
Frescoop SCCL
Cooperativa integral, d’iniciativa social i sense afany de lucre que de gestió de projectes alimentaris amb alt valor territorial i social.
Mas les Vinyes SCCL
Cooperativa que gestiona la casa i les terres en una granja de 25 hectàrees seguint criteris de permacultura i agricultura regenerativa.
Associació Mengem Osona
Cooperativa de productores i consumidores formada per persones pageses, treballadores i consumidores
Participants
Cercle de cultura
Promotores
Casa de la Música de Manresa SCCL
Cooperativa sense ànim de lucre per promoure la formació, creació, concerts i difusió de música moderna.
Kult
Cooperativa de cultura radical formada per les editorials Tigre de Paper, Bellaterra Edicions i L’Agulla Daurada, la fira Literal, i Catarsi Magazin.
Txarango
Cooperativa de músics sense ànim de lucre.