ateneucooperatiu@gedi.org
Actes

L’Espai Santa Eulàlia s’omple en la jornada Berguedà Cooperatiu

L’Espai Santa Eulàlia de Gironella va omplir-se amb un centenar de persones assistents a la jornada ‘Berguedà Cooperatiu: passat, present i futur de l’Economia social i solidària a la comarca’. Es va presentar...
DESTAQUEM
  • Un centenar de persones van participar de l’acte organitzat per l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i la Xarxa d’Economia social i solidària de la comarca berguedana
  • La historiadora Rosa Serra va afirmar que hi haurà “un abans i un després del llibre” de Daniel Raya, amb el títol 130 anys de cooperativisme al Berguedà

L’Espai Santa Eulàlia de Gironella va omplir-se amb un centenar de persones assistents a la jornada ‘Berguedà Cooperatiu: passat, present i futur de l’Economia social i solidària a la comarca’. Es va presentar el treball històric de Daniel Raya, investigador berguedà especialitzat en cooperativisme. Del treball n’ha sortit una exposició i un llibre que porta per títol 130 anys de cooperativisme al Berguedà. Durant la presentació, la historiadora Rosa Serra va afirmar que hi haurà “un abans i un després del llibre” i que el cooperativisme a la comarca “més que un fil és una trama i un ordit”.

El conseller d’Estratègia de desenvolupament comarcal, indústria i empresa, Sebastià Prat, afirmava que la jornada significa una aposta estratègica pel foment i per fer créixer l’àmbit cooperatiu, social i solidari, una forma d’economia que pren més sentit que mai, afegint que el capitalisme està “més qüestionat que mai en un planeta amb els recursos limitats com l’actual”. La coordinadora de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central Alba Rojas va explicar que el cooperativisme “no és un moviment nou, no és una moda passatgera, té una potència històrica que es remunta al s. XIX, i després d’anys de decadència, ara està recuperant aquella força”. Daniel Raya, per la seva part, va afirmar que el cooperativisme històric del Berguedà és “un cooperativisme rural, no necessàriament agrari, interpel·lat per certs temes que també són d’actualitat d’avui dia”.

L’acte també va comptar amb la inauguració de l’exposició ‘Passat, present i futur del cooperativisme i l’ESS al Berguedà’ i va acabar amb un espai de debat participatiu amb la presència d’entitats d’economia social i solidària de la comarca i la dinamització per part de la cooperativa Fil a l’agulla. La Xarxa d’Economia social i solidària del Berguedà està formada per una quinzena entitats que es troben periòdicament des de fa dos anys, amb els objectius de generar un espai de relació estable i confiança, de caire estratègic entre teixit cooperatiu i administració, estimular un ecosistema de cooperació i intercooperació entre entitats per treballar reptes i oportunitats comunes, construir iniciatives conjuntes, jornades, formacions o activitats d’interès i fer d’altaveu dels projectes berguedans. Vista la resposta de la jornada, es començarà a treballar en la co-creació d’un pla d’acció comú per als pròxims mesos en les següents taules sectorials convocades.

El fil de la cooperació

El treball històric de Daniel Raya va començar gràcies al projecte de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i el Museu del Ter El fil de la cooperació, per estudiar i difondre la història del cooperativisme a la Catalunya Central. La primera acció del projecte va ser la publicació de la recerca La història del cooperativisme a la Catalunya Central, un estat de la qüestió i reptes de futur dels historiadors osonencs Gerard Vallejo i Joan Torrents, que es va presentar el mes de maig del 2022.

Al Berguedà, la primera referència d’activitat cooperativista data de 1881, moment en què va començar a fer els primers passos la cooperativa de consum Amigos Gironellenses a Gironella. A més, la gironellenca El Llobregat va ser una de les cooperatives de cases barates més antiga de la qual es té constància a Espanya, iniciada l’any 1904. Durant la jornada, Daniel Raya va esmentar que podria ser que es tractés de “la primera cooperativa d’habitatge de l’estat”, ja que de moment no s’ha trobat documentació que demostri el contrari. Un dels motius per triar Gironella per la presentació de la jornada ha estat aquest paper històric del municipi en el cooperativisme de la comarca.

Cooperatives de consum

El punt àlgid del cooperativisme va ser la Segona República espanyola, període en que no només es va arribar al nombre màxim de cooperatives existents i de ritme de constitució més elevat, sinó en el qual també va prendre més protagonisme en les economies locals. Les cooperatives de consum, per exemple, van predominar en el cooperativisme berguedà fins el 1939. Raya també va destacar, durant la presentació, la importància de les dones en el desenvolupament del cooperativisme al Berguedà.

La recerca històrica arriba fins a l’actualitat, anomenant cooperatives actuals com les d’habitatge Vidàlia i Cal Blanxart, les ramaderes i agrícoles Cooperativa de Ramaders de Muntanya del Berguedà, el Teix i l’Associació Horta de Cal Faneca. Actualment, l’associació BerguedArt o la Cooperativa Energètica del Pedraforca conformen dos tipus de projectes que no existien anteriorment, així com les fundacions Horitzó i La Llar. Totes aquestes iniciatives formen part de la Xarxa d’Economia social i solidària del Berguedà, un dels ens organitzadors de la jornada, juntament amb l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. La jornada també compta amb la col·laboració i suport de l’Ajuntament de Gironella, la Diputació de Barcelona i el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat.

26 de març de 2024
Actes

Notícies relacionades

Treballem per dinamitzar, multiplicar i estimular les iniciatives de l’economia social i solidària de la Catalunya Central