ateneucooperatiu@gedi.org
General

L’Ateneu Cooperatiu ha acompanyat 87 nous projectes d’economia social durant l’últim any

L’Ateneu Cooperatiu ha acompanyat 87 nous projectes d’economia social durant l’últim any En el quart any de funcionament de l’Ateneu, malgrat la Covid-19, s’han dut a terme gairebé 200 accions de foment del...

L’Ateneu Cooperatiu ha acompanyat 87 nous projectes d’economia social durant l’últim any

  • En el quart any de funcionament de l’Ateneu, malgrat la Covid-19, s’han dut a terme gairebé 200 accions de foment del cooperativisme a les sis comarques de la Catalunya Central
  • Gairebé 1.800 persones han participat a les activitats organitzades l’últim any per l’Ateneu

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central va acompanyar 87 nous projectes d’economia social durant el seu quart any de funcionament. D’aquests 87 acompanyaments en la creació de nous projectes cooperatius, 27 d’ells han estat al Bages, la comarca que en va tenir més de les sis que formen part de la Catalunya Central. Osona i l’Anoia en van tenir 17; el Berguedà, 14; el Solsonès, 7, i al Moianès en aquest últim any no n’hi va haver cap. Tres d’ells tenien un abast de tota la Catalunya Central i dos eren al Lluçanès. 

Els acompanyaments per a la creació de nous projectes d’economia social en el territori no són ni de bon tros l’única activitat que du a terme l’Ateneu Cooperatiu al llarg de l’any, tot i que sí que són algunes de les més visibles i que generen directament ocupació, un dels objectius principals del Programa d’Economia Social de la Generalitat en el qual s’emmarca l’actuació dels 14 ateneus cooperatius existents a Catalunya. En concret, el de la Catalunya Central, malgrat la situació de pandèmia, durant el seu quart any de funcionament va dur a terme 197 activitats, en les quals van participar 1.769 persones.

Reunió de l’equip tècnic de l’Ateneu amb Cuidem Lluçanès, en les setmanes prèvies a l’esclat de la pandèmia

D’aquestes 197 activitats, 56 van ser virtuals a causa de les restriccions imposades per la crisi sanitària de la Covid-19. De la resta, 71 van tenir lloc a la comarca del Bages; 17 a l’Anoia; 17 més a Osona; 9 al Berguedà; 7 al Solsonès; 5 al Moianès; 3 al Lluçanès; 7 afectaven al conjunt de la Catalunya Central, i 3 van tenir lloc fora en altres territoris, tot i estar-hi implicat directament l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. 

Sis cooperatives i dues associacions de nova creació

Pel que fa a la constitució de projectes d’economia social, en total se’n van crear vuit (sis cooperatives i dues associacions), que van comportar la generació de 16 nous llocs de treball. Entre ells, la cooperativa solsonina Klaab, la igualadina Leancat o les associacions RegenerESS, de Manresa, i La Mare Cultural, de Solsona. En altres eixos de treball de l’Ateneu, es van dur a terme 44 accions formatives i 37 activitats amb centres educatius. Es va continuar fent accions per donar a conèixer l’economia social, tant entre l’administració local, com entre assessories i gestories, algunes de les quals van obtenir el Segell Coopera que certifica que han rebut la formació adequada per especialitzar-se en l’acompanyament de projectes d’economia social. 

Més enllà de l’activitat més pròpia dels ateneus, com l’acompanyament i creació de projectes cooperatius, i la conseqüent creació d’ocupació, o l’activitat amb centres educatius o prescriptors, siguin públics o privats, també es va dur a terme un intens treball en diferents eixos transversals on l’economia social i solidària té cada vegada més presència a la Catalunya Central, com l’agroecologia, les cures, la transició energètica, la cultural, les finances ètiques, el consum responsable, les migracions o l’habitatge. 

Una diagnosi de l’afectació de la Covid-19 en l’economia social del territori

En aquest quart any d’activitat de l’Ateneu, en un context especialment complex a causa de la situació de pandèmia, l’Ateneu s’ha continuat consolidant com el referent en el territori en matèria d’economia social i solidària, sent part activa en tot allò que s’ha mogut en aquest àmbit en les sis comarques de la Catalunya Central. Alhora s’ha continuat coordinant amb els altres 13 ateneus de Catalunya, en el marc de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius (XAC), i aterrant en el territori les polítiques públiques de foment del cooperativisme que es dervien del Programa d’Economia Social impulsat des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat.

Reunió amb la UVic-UCC per explorar la possibilitat d’impartir-hi estudis sobre economia social

Entre les gairebé 200 activitats impulsades des de l’Ateneu destaquen la diagnosi que va fer-se entre les cooperatives i empreses d’economia social del territori sobre l’afectació que havien patit a causa de la Covid-19, així com la publicació i seguiment de les mesures per pal·liar la crisi sanitària i social derivada de la pandèmia. També, però, s’ha donat continuïtat a projectes iniciats en anteriors edicions, i s’ha implicat directament en l’organització de certàmens com la Festa del Riu de Manresa o la fira alTERna’t de Manlleu. S’ha pres part activa en les tasques per crear un obrador compartit al Bages, s’ha acompanyat la primera cooperativa de joves del país a Collsuspina o s’ha obert amb Sostre Cívic un punt d’informació sobre habitatge cooperatiu a Manresa, entre moltes altres accions dutes a terme al llarg de l’últim any.

El grup motor de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central està format per les cooperatives Gedi, Frescoop/MengemBages, L’Arada, Sambucus, Set-C i Dies d’agost. Alhora, es compta amb la col·laboració de 54 entitats públiques i privades més del territori.

25 de gener de 2021
General

Notícies relacionades

Treballem per dinamitzar, multiplicar i estimular les iniciatives de l’economia social i solidària de la Catalunya Central