ateneucooperatiu@gedi.org
General

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i el Teler Cooperatiu creen dues guies de sostenibilitat en esdeveniments culturals

Les guies ‘La sostenibilitat als esdeveniments culturals’ de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i ‘Guia per la Transició Ecosocial dels esdeveniments i festivals culturals’ del Teler Cooperatiu es presenten just a l’inici...
DESTAQUEM
  • Les iniciatives sorgeixen amb l’objectiu d’acompanyar festivals i esdeveniments culturals a afrontar la crisi ecosocial amb propostes i criteris de l’ESS
  • La de l’Ateneu té en compte els ODS però amb la visió d’anar més enllà d’aquests objectius

Les guies ‘La sostenibilitat als esdeveniments culturals’ de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i ‘Guia per la Transició Ecosocial dels esdeveniments i festivals culturals’ del Teler Cooperatiu es presenten just a l’inici de la temporada estival per acompanyar festivals i esdeveniments culturals en el camí de la consciència i la transició ecosocial, tenint en compte el consum de proximitat i l’economia circular i proposant diverses mesures i criteris seguint els valors de l’economia social i solidària.

En relació amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), en els quals es basa la guia de l’Ateneu, es reconeix que la cultura contribueix a la inclusió, la diversitat, la innovació, l’educació i la cohesió social, entre d’altres aspectes. Tot i l’ambició i la necessitat de mesures com la dels ODS, la guia també alerta del perill del greenwashing. És per això que la publicació planteja les limitacions d’un suposat desenvolupament sostenible, i aposta per aplicar una transformació real en els esdeveniments culturals a partir d’un profund canvi social i ecològic. A més, la guia proposa un llistat de cooperatives culturals, iniciatives de l’economia social i solidària, que poden permetre avançar en la sostenibilitat a l’hora d’organitzar un esdeveniment cultural.

Tant una guia com l’altra són eines replicables en tot tipus de festivals, festes alternatives i populars, amb la intenció de reforçar la xarxa cultural i generar consciència, en un context com l’actual marcat per la crisi climàtica. Malgrat que existeixin diversos plans de sostenibilitat per empreses i projectes culturals, molts d’ells no inclouen específicament la perspectiva ecosocial ni la voluntat de transformar els esdeveniments culturals en agents de canvi. Per contra, aquestes són algunes de les contribucions de les guies que ara es presenten.

El cercle de cultura de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central està format per les cooperatives Kult, Casa de la Música i Txarango. Creuen que per un canvi de sistema econòmic, social i polític, la cultura i els valors de l’economia social transformadora són importants per construir un altre model basat en la cooperació, la consciència ecològica i la creació de comunitats fixades al territori.

El Teler Cooperatiu, per la seva part, proporciona assessorament en la producció i ideació d’esdeveniments culturals sostenibles, basant-se en l’experiència adquirida amb esdeveniments com el Festival La Regadora i Embassa’t. En concret, durant els darrers tres anys, el Teler Cooperatiu ha impulsat el Festival La Regadora, un esdeveniment que, sota el lema “Canviem el sistema i no el clima”, s’ha consolidat com un espai de reflexió i acció. El festival aborda temes crucials com el canvi climàtic i el futur de la ciutat de Sabadell, promovent la sostenibilitat, la participació ciutadana i la transformació social.

En aquesta guia s’incorpora una estratègia integral que prioritza tres impactes essencials a l’hora de pensar un esdeveniment: l’impacte ecològic, l’impacte comunitari i l’impacte en l’economia local i cooperativa. Amb aquesta publicació, el Teler Cooperatiu vol que les propostes culturals tinguin una perspectiva regenerativa, contribuint a la mitigació del canvi climàtic i promovent la sostenibilitat a través de la gestió de residus, la mobilitat sostenible i la comunicació activa, entre altres aspectes.

Per visualitzar i descarregar les guies:

25 de juny de 2024
General

Notícies relacionades

Treballem per dinamitzar, multiplicar i estimular les iniciatives de l’economia social i solidària de la Catalunya Central