L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central ha acompanyat 360 projectes d’economia social en 5 anys
- Durant l’assemblea, l’entitat ha presentat el balanç de les accions realitzades des que es va crear l’any 2016
- En cinc anys s’han constituït 89 cooperatives, s’han creat 180 llocs de treball, s’han ofert 201 formacions i tallers i s’ha comptat amb la participació de 86 entitats
El Palau Firal de Manresa ha estat la seu de l’assemblea de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, que ha comptat amb una cinquantena de persones de l’economia social del territori. Durant la trobada, s’han repassat les xifres de l’últim exercici i dels primers cinc anys d’història de l’Ateneu. Pel que fa al període 2020/2021, l’Ateneu Cooperatiu ha acompanyat 93 projectes, 30 dels quals són de la comarca del Bages, 22 d’Osona, 12 del Berguedà, 12 de l’Anoia, 10 del Solsonès, 5 del Moianès i 2 del Lluçanès. Així mateix, en els seus cinc anys d’història, l’entitat ha acompanyat un total de 360 projectes, dels quals 132 han estat del Bages, 78 d’Osona, 47 del Berguedà, 43 de l’Anoia, 37 del Solsonès, 14 del Lluçanès i 9 del Moianès.
També en cinc anys, la suma de cooperatives constituïdes ascendeix a 89, mentre que en el darrer any l’Ateneu Cooperatiu ha intervingut en la constitució de 12 cooperatives. La de petites productores i elaboradores alimentàries l’Obradora (Bages), la d’educació en el lleure Som Xics Entremaliats (Berguedà) i Cospes, la comunitat energètica del poble de Sant Pere de Torelló (Osona), han estat tres de les darreres en constituir-se.
Els acompanyaments per a la creació de nous projectes d’economia social és una de les activitats de l’Ateneu que comporta una creació directa i indirecta d’ocupació al territori. Tenint en compte els llocs de treball creats, els de l’últim quinquenni sumen un total de 180, d’entre els quals 64 han estat al Bages, 48 a Osona, 21 al Berguedà, 16 al Lluçanès, 15 al Solsonès, 13 a l’Anoia i 3 al Moianès. El total de persones que han participat en les activitats organitzades els darrers cinc anys ascendeix a 8.715 i el nombre d’entitats participants suma 86, mentre que les persones participants corresponents al període 2020/2021 són 1.533 i les entitats participants, 23.
Eixos estratègics
Durant l’assemblea, les entitats promotores i participants de l’Ateneu s’han agrupat per taules, per poder tractar diversos eixos estratègics de l’entitat: l’agroalimentari, el cultural, el de cures, el de comunitats energètiques, el d’habitatge i el de territori. Seguidament, s’han compartit les conclusions de cada àmbit, assenyalant els punts on l’Ateneu pot tenir-hi un paper destacat. Per exemple, fent una diagnosi dels efectes de la pandèmia en l’àmbit cultural o promovent alternatives per afavorir la sobirania alimentària en un context d’emergència climàtica.
El cultural i l’agroalimentari són els nous cercles de treball de l’Ateneu per als propers tres anys. A la trobada s’han presentat les entitats que en formen part: Frescoop/MengemBages, MengemOsona i Mas Les Vinyes pel que fa al cercle agroalimentari, i Cases de la Música, Txarango i Kult pel cercle de cultura. Juntament amb les dels dos cercles, el grup promotor està format per les cooperatives Gedi, Sambucus, Set-C i Dies d’Agost, i l’associació CAE.
L’Ateneu ha explicat el seu canvi d’etapa amb un nou pla de treball a tres anys vista. Des dels seus inicis, l’any 2016, l’entitat ha passat de treballar anualment a comptar amb una proposta triennal, el pressupost de la qual suma 1.132.000 euros. Totes aquestes temàtiques han format part d’una assemblea on hi ha hagut interacció entre entitats de l’economia social i solidària de les comarques centrals i representants d’administracions públiques com ara els ajuntaments de Manresa i Manlleu o l’Agència de Desenvolupament del Berguedà.
L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central és l’espai de trobada, aprenentatge i reflexió col·lectiva, cooperació i transformació social del Bages, Osona, el Berguedà, el Solsonès, el Lluçanès i el Moianès. A Catalunya hi ha 14 ateneus cooperatius, l’actuació dels quals s’emmarca en el Programa d’Economia Social de la Generalitat i teixeix campanyes conjuntes a través de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius (XAC).
Galeria amb algunes imatges de l’assemblea: