ateneucooperatiu@gedi.org
Actuem

L’Ateneu Cooperatiu ajuda a la constitució de 27 nous projectes d’economia social i solidària

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central ha ajudat a la constitució de 27 nous projectes d’economia social i solidària a les comarques centrals, més del doble que l’any anterior, que hi va haver...
DESTAQUEM
  • Durant el darrer any d’actuació l’ens ha acompanyat 140 iniciatives a les comarques centrals, 44 més que l’any anterior
  • Les cooperatives de treball associat, les cooperatives de consum i els projectes associatius són les tipologies principals

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central ha ajudat a la constitució de 27 nous projectes d’economia social i solidària a les comarques centrals, més del doble que l’any anterior, que hi va haver 13 constitucions. El nombre de projectes acompanyats també ha augmentat i enguany són 140: 44 més que l’any anterior. Les iniciatives acompanyades van des de cooperatives de treball a projectes associatius i cooperatives de consum, com ara les cooperatives Senders Vius o Som Pastura en el cas de treball, Gurb Energia o Manresa Il·lumina en el cas de consum.

Pel que fa a les hores totals d’acompanyament portades a terme en el darrer any, aquestes sumen 1.747, unes 650 més que l’any anterior. Per altra banda, els llocs de treball creats sumen 64. I, tenint en compte l’àmbit bagenc, s’hi han portat a terme 44 assessoraments, corresponents a 563 hores. Promoure l’Economia Social i Solidària a les comarques del Bages, Berguedà, Moianès, Osona, Solsonès i Lluçanès és l’objectiu principal de l’Ateneu, que a part del suport en la creació i consolidació de cooperatives també ofereix especialització en altres àmbits com ara en l’obtenció d’ajuts i subvencions, la gestió econòmica i la legislació o la definició del model de negoci.

D’entre els nous projectes d’economia social i solidària constituïts durant el darrer any, hi ha 24 cooperatives i 3 associacions. El 50% de les cooperatives constituïdes són comunitats energètiques, la majoria de les quals es situa a la comarca d’Osona, tot i que també n’han nascut a altres comarques com ara al Bages, amb la cooperativa Castellet Sostenible de Sant Vicenç de Castellet; el Moianès, amb Moianès Sostenible i al Solsonès, amb La Masia de Riner.

Punts d’atenció
Enguany s’ha inaugurat l’Òrbita com a local principal de l’Ateneu Cooperatiu, tot i que els punts d’atenció descentralitzats amb els que compta l’entitat a altres punts del Bages i les comarques centrals també han tingut una certa activitat. D’aquesta manera, l’Ateneu ha ofert acompanyaments presencials al Palau Firal de Manresa, en col·laboració amb CEDEM i l’Ajuntament manresà, als ajuntaments de Navàs, Artés i Sallent, als consorcis del Moianès i el Lluçanès, Creacció, l’Espai LAB i la Mancomunitat La Plana a Osona i les agències de desenvolupament del Berguedà i Cardona i Solsona. Així, les persones interessades en algun tipus d’assessorament, no s’han hagut de desplaçar tant i és l’Ateneu que se’ls ha apropat.

Formació i memòria històrica
Els apartats formatius i de promoció de la memòria històrica del cooperativisme a la Catalunya Central també han tingut un cert pes en la darrera anualitat, perquè s’ha portat a terme la primera edició del curs ‘Economia social i solidària per a l’enfortiment territorial’ amb l’Escola de Postgrau de la Universitat de Vic. Actualment, les inscripcions per la segona edició del curs estan obertes. A més, en aquesta anualitat també s’han impulsat els premis per treballs de recerca sobre aspectes de la història del cooperativisme a la Catalunya Central, organitzats conjuntament amb el Museu del Ter. El termini per presentar-hi els treballs resta obert fins al 15 de febrer.

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central és l’espai de trobada, aprenentatge i reflexió col·lectiva, cooperació i transformació social de les comarques centrals, que forma part de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius. Es tracta d’un total de 14 ateneus cooperatius, l’actuació dels quals s’emmarca en el Programa d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya.

14 de desembre de 2023
Actuem

Notícies relacionades

Treballem per dinamitzar, multiplicar i estimular les iniciatives de l’economia social i solidària de la Catalunya Central