ateneucooperatiu@gedi.org
General

La Fàbrika, espai creatiu, de trobada i cooperatiu

COOPERATIVES DE LA CATALUNYA CENTRAL | 4. LA FÀBRIKA La Fàbrika, espai creatiu, de trobada i cooperatiu Mai es van plantejar cap altra opció que no fos organitzar-se en forma de cooperativa, «ho...

COOPERATIVES DE LA CATALUNYA CENTRAL | 4. LA FÀBRIKA

La Fàbrika, espai creatiu, de trobada i cooperatiu

Tres de les sòcies de La Fàbrika de Sallent

Mai es van plantejar cap altra opció que no fos organitzar-se en forma de cooperativa, «ho teníem molt clar des del principi, i sort en vam tenir de l’acompanyament de l’Ateneu Cooperatiu. Quan t’hi poses, a més, veus que n’hi ha moltes de cooperatives, potser projectes que ni t’havies imaginat que ho fossin». És el que pensen Montse Martínez, Sara Cànovas, Mercè Bacardit i Anna Giner, les quatre sòcies de La Fàbrika, espai creatiu, un projecte que combina la formació en costura per a adults i infants amb la creació de producte propi, com faldilles, bosses, o fins i tot arranjaments, «no hi havia cap lloc a Sallent on s’oferís el mateix», diu Cànovas. L’espai es va inaugurar el setembre del 2017.

La gent que passa per La Fàbrika és ben diversa. Des de gent gran, gent jove amb ganes d’aprendre, infants, «sobretot és públic femení, malgrat que poc a poc també hi ha homes que es van animant», diuen.

La Fàbrika és també un espai de trobada i obert al poble. Treballen en xarxa amb altres cooperatives i entitats i fins i tot participen del programa Acompanya’m de l’Ajuntament, a través del qual un grup de dones hi van a cosir un dia a la setmana, «n’aprenem totes de totes, som dones de cultures molt diferents», diu Cànovas. Ella és, a més, l’encarregada dels tallers amb els infants, mentre que Montse Martínez «és la que té més experiència en el món de la costura, ens forma a les altres i és una de les grans creadores». Giner hi és als matins i, juntament amb Bacardit, combinen la feina a l’espai creatiu amb altres feines. Tot i així, la presa de decisions és una responsabilitat de totes.

Cap de les quatre sòcies tenia experiència en el món cooperatiu, però ara estan convençudes dels avantatges que els ofereix aquesta fórmula d’organització del treball, «ens aporta molta flexibilitat d’horaris, quan no obre una, obre l’altra, fem el que ens agrada i tenim bon rotllo». Asseguren que gràcies a l’Ateneu Cooperatiu han resolt els dubtes que els han anat apareixent i que fins i tot «ens ha conegut molta gent i ens han arribat moltes propostes a través de l’Ateneu».

A La Fàbrika es treballa amb una valors molt clars. Cada producte és diferent i únic, es reutilitzen molts materials, com texans, botons, samarretes, teles, «la gent que ve a cosir es reutilitza les seves pròpies coses», diuen. L’espai creatiu combina la botiga amb el taller a l’entrada del local. Treballen integrades a Sallent i enxarxades amb la resta d’entitats del poble. Tan és així, que no és estrany veure com el taller es trasllada al carrer, a la plaça Sant Antoni Maria Claret, on estan ubicades.

15 de juliol de 2018
General

Notícies relacionades

Treballem per dinamitzar, multiplicar i estimular les iniciatives de l’economia social i solidària de la Catalunya Central