ateneucooperatiu@gedi.org
General

«Vam apostar per fer una cooperativa perquè ens interessa molt la relació d’iguals, no la relació cap-treballador»

COOPERATIVES DE LA CATALUNYA CENTRAL | 3. MASSA MARE «Vam apostar per fer una cooperativa perquè ens interessa molt la relació d’iguals, no la relació cap-treballador» Massa mare no és un projecte nou....

COOPERATIVES DE LA CATALUNYA CENTRAL | 3. MASSA MARE

«Vam apostar per fer una cooperativa perquè ens interessa molt la relació d’iguals, no la relació cap-treballador»

Miguel Ángel Serrano, Pilar Rodríguez i Katerina Peressini, les tres persones sòcies treballadores de Massa mare

Massa mare no és un projecte nou. Va néixer el 2011 amb la idea de fer pans antics, només amb massa mare i amb farines locals. Dels 4 socis fundadors, encara hi ha Miguel Ángel Serrano, que el setembre de 2016 va constituir la cooperativa amb Pilar Rodríguez i el 2017 es va incorporar Katerina Peressini. Durant aquest últim any, ha estat una dels projectes que ha rebut l’acompanyament de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. Els tres socis treballadors persegueixen crear un projecte de salut integral, que inclogui el pa, però també les teràpies, l’educació. Un projecte més ampli, més «holístic», que ajudi a generar altres tipus d’estructures i altres espais socials. «Per ara, però, el pa és el nostre motor econòmic, que ens permet somiar amb tot això», diu Peressini. Massa mare és un forn de pa que treballa amb cereals antics, massa mare, producte local i ecològic.

Una de les coses que diferencia Massa mare d’altres forns de pa són les farines que fan servir. Gràcies a treballar amb productors que no tenen grans estocs de farina, en aquest forn del carrer Sant Pau de Vic «pràcticament ens molen la farina que necessitem al mateix moment que la demanem». Això, segons diuen, contribueix en una major qualitat del pa, «no ha perdut aromes, no ha perdut humitat i et permet hidratar-la més», diu Peressini. Les farines antigues donen més densitat al pa. «La diferència és total», diu Rodríguez, «normalment es treballa amb farines refinades, molt manipulades, amb alt valor de gluten. Nosaltres treballem amb farines antigues, baixes en gluten, locals, poc conegudes, com la xeixa, el forment, l’espelta, el camut…».

Katerina Peressini treballant el pa a l’obrador del forn del carrer Sant Pau de Vic

«Vam apostar per fer una cooperativa perquè ens interessa molt la relació d’iguals, no la relació cap-treballador», diu Serrano, «creiem que el fet de ser cooperativa té molts avantatges a nivell d’implicació, tothom se sent part del projecte, amb la mateixa veu i la mateixa capacitat de decisió. Ens obliga a parlar i a relacionar-nos molt més, però ens enriqueix moltíssim. Jo, havent format part d’una cooperativa, no canviaria mai de fórmula».

Rodríguez, a més, destaca la «part de l’empoderament individual que aconsegueix la cooperativa, de desenvolupament personal. T’empodera tant de la teva situació laboral, personal i social! En aquest sentit és la fórmula. Està clar que es pot crear una SL i funcionar de manera cooperativa, però llavors no consta enlloc el que està passant en el món de les cooperatives».

Peces de pa al forn de la cooperativa Massa mare de Vic

Les tres persones sòcies treballadores de Massa mare fan de tot a nivell productiu, «aquí els tres podem i sabem fer de tot. Pot venir qualsevol canvi extern que hi ha tres persones que saben com funciona tot». Una de les bases de la seva organització és treballar per viure, «tenim els nostres dies lliures al mig de la setmana, tenim dos caps de setmana de cada tres, lliures. A mi, això, m’aporta felicitat en el moment de venir a treballar», diu Peressini, «si tu vas cansat i no véns contenta a treballar, això es transmet. I més quan estàs treballant amb les mans».

De fet, Massa mare dóna una importància cabdal a les cures, que fan que l’equip humà estigui bé. «Tenim una reunió setmanal, de gestió del dia a dia, però també de compartir emocions. La part de cuidar-nos consolida molt la força del grup. En la resta de relacions laborals, els desequilibris ja hi són, a les cooperatives s’ha de cuidar perquè no apareguin aquests desequilibris. El projecte és el projecte, però les mans i el cor del projecte, ara mateix, som nosaltres tres», diu Rodríguez.

Pilar Rodríguez treballant amb les galetes elaborades al forn de Massa mare

A Massa mare les sòcies treballadores treballen una mitjana de quatre dies setmanals i l’establiment està obert cada dia menys dissabte a la tarda i diumenge. La fornada es fa el dia anterior, «i així no ens hem de llevar a les 2 de la matinada». Si el producte no fos pa fet amb farines antigues no podrien fer-ho, «fem un aliment que també ens permet cuidar-nos a nivell d’horaris laborals».

Miguel Ángel Serrano, Pilar Rodríguez i Katerina Peressini, darrere el taulell del forn de Massa Mare al carrer Sant Pau de Vic
25 d'abril de 2018
General

Notícies relacionades

Treballem per dinamitzar, multiplicar i estimular les iniciatives de l’economia social i solidària de la Catalunya Central