COOPERATIVES DE LA CATALUNYA CENTRAL | 8. BIOLORD
Biolord, cooperativa de productors de pomes ecològiques de muntanya
Tot va començar l’any 2012, quan set productors de la Vall de Lord, al nord del Solsonès, van crear l’Associació Agrària Ecològica de Muntanya. Tal i com explica Arnau Vilaseca de Cal Palà, un dels productors de Biolord, l’associació es va crear arran de les converses que van mantenir sobre el fet que, a la Vall, el sector terciari havia deixat «tocat de mort» el sector primari. «Amb la voluntat de recuperar l’agricultura de muntanya i convençuts que és un element indispensable per frenar el despoblament rural, vam decidir tornar a treballar la terra». Va ser mentre buscaven el cultiu més idoni que es van trobar amb la poma, «una fruita que la muntanya fa més sucosa, dolça i cruixent». D’aquesta manera, l’associació es va marcar l’objectiu de tornar a fer viable el treball de la terra a les zones de muntanya a partir del cultiu de poma ecològica. El projecte va anar creixent i l’any 2016 es van constituir com a cooperativa agrària sense ànim de lucre. El 2017, amb la finalitat de consolidar-se i incorporar socis nous, es van transformar en cooperativa rural.
L’organització cooperativa ha comptat amb la dinamització i assessorament de l’Arada, una cooperativa que forma part de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i que està especialitzada en la promoció i desenvolupament local de zones rurals i barris desafavorits. Biolord Coop està formada per disset socis i sòcies del Solsonès, la Cerdanya, el Pallars Sobirà, el Berguedà i, per mitjà de socis col·laboradors, el Pallars Jussà. D’aquesta forma, incorpora socis d’altres sectors com entitats o persones interessades en els objectius de la cooperativa. El productors de la Vall de Lord són Cal Felipó, El Monegal, Les Feixetes, l’Horta d’Alçada, Els Plans, Cal Fàbrega, Cal Cases, Ca l’Enric i Cal Carolí. Cal Palà, del Baix Solsonès; l’Horta de Capolat, del Berguedà; El Rengar, les Plantacions d’Escalarre i les Pomes d’Esterri, del Pallars Sobirà i, per últim, Bioagronèfol i Cal Ginto, de la Cerdanya.
Els socis de Biolord són petits productors que reinvindiquen una pagesia sostenible, estable, que generi llocs de treball i col·labori amb altres sectors per aconseguir un desenvolupament local integral i sostenible. Segons Vilaseca, la decisió de constituir-se com a cooperativa «parteix de la necessitat d’organitzar-nos democràticament» i de la voluntat de «ser petits, però alhora grans». La cooperativa «t’aporta acompanyament i saber que no estàs sol, que en tot moment hi ha persones al teu voltant disposades a oferir-te ajuda i aclariments». En definitiva, conclou, «som persones que sabem que juntes anirem molt més lluny que per separat i que el desenvolupament local passa per desenvolupar estratègies productives a través del cooperativisme». A nivell professional, assegura, el model cooperatiu els aporta coneixement i especialització per fer més productives les explotacions, així com també potencial de comercialització i de marca conjunta. «Ens trobem en assemblea dos cops l’any, però estem constantment connectats», explica Vilaseca, que dona especial importància a la formació i especialització de les persones sòcies. «Així doncs, si una persona vol ser sòcia de Biolord li recomanem que també es faci sòcia de l’ADV (Associació de Defensa Vegetal Pirineu)». L’ADV està formada per operadors i operadores ecològiques amb qui, conjuntament, contracten l’assessorament tècnic per tal que les plantacions i cultius siguin el més productius possibles.
Biolord és també un projecte per donar a conèixer la Vall de Lord i fer xarxa amb altres sectors i amb el món associatiu per tal de dinamitzar la zona. En aquest sentit, el 2016 van llançar la campanya de comunicació “Jo, de muntanya” per fomentar els valors de la pagesia de muntanya i la producció agrària ecològica respectuosa amb l’entorn natural i social.
Per tal de frenar l’abandonament progressiu de terrenys agrícoles a la Vall de Lord, Biolord també hi té un banc de terres. La iniciativa posa en contacte els propietaris dels terrenys en desús amb persones que no disposen de terra on realitzar-hi la seva activitat. El projecte s’emmarca dins el projecte Singulars de foment de l’economia cooperativa i es va fer conjuntament entre Biolord i l’Arada. Tot i que, per ara, el projecte inclou només aquesta zona, no descarten ampliar el seu radi d’acció en un futur.
Quant al producte, les característiques principals de la poma de muntanya Biolord són el gust potenciat i la crocanticitat. Tots els productors treballen amb varietats de poma adaptades al Pirineu per poder oferir un producte de qualitat des de la tardor fins a la primavera. Per aquesta raó, han batejat les pomes segons l’època i les característiques. Així doncs, a finals d’agost trobem la poma roja , de mida mitjana, molt cruixent, dolça i sucosa; al setembre la bruna de muntanya, la més emblemàtica, produïda únicament per Biolord, molt dolça i sucosa; la poma groga, dolça i cruixent, amb diferents graus d’espurnejat vermell segons les condicions climàtiques de la muntanya; la negreta de muntanya, la varietat més tardana, que es cull a la tardor i destaca per la bona conservació. A més, tots els productes porten el segell del CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica), que certifica que s’han seguit directrius ecològiques, i es treballa amb varietats rústiques, molt més resistents a plagues i malalties.