Un 59% de les empreses d’economia social de la Catalunya Central van fer teletreball durant la primera onada de la pandèmia
- L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central va presentar la diagnosi d’afectació de la Covid-19 en l’última taula territorial d’aquest any 2020
- Altres dades significatives: un 46% d’empreses es van acollir a un ERTO i un 85% preveu tenir problemes de tresoreria en un futur
Un 59% de les empreses d’economia social i solidària de la Catalunya Central van fer teletreball durant els mesos de primavera afectats per la primera onada de la pandèmia de la Covid-19. Aquesta és una de les dades de la diagnosi que va fer l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central entre les empreses d’economia social del territori per comprovar l’afectació de la pandèmia en el dia a dia de les mateixes i poder enfocar polítiques per pal·liar-ne les possibles problemàtiques derivades.
Els resultats de la diagnosi es van presentar dimarts en el marc de l’última Taula Territorial de l’Ateneu d’aquest any. La Taula Territorial, que aquesta vegada es va haver de fer online, és l’espai de trobada entre l’Ateneu i les empreses, entitats i administracions que li donen suport al llarg de l’any. A part de la diagnosi de l’afectació de la Covid-19, s’hi va fer un balanç de l’activitat del quart any de funcionament de l’Ateneu i es van fer unes dinàmiques de treball per definir les prioritats de cara al proper exercici.
Més enllà de la dada de la diagnosi referida al teletreball, també n’hi ha d’altres de significatives, com que un 49% de les empreses van notar un descens en els ingressos arran de la pandèmia, que un 46% es van acollir a un ERTO -el 28% dels quals afectava a més del 75% de la plantilla- o que un 85% preveu tenir problemes de tresoreria en un futur. Els resultats, segons va explicar Nil Saladich, tècnic de l’Ateneu Cooperatiu, poden venir una mica condicionats pel fet que l’enquesta per fer la diagnosi la van respondre majoritàriament empreses i cooperatives petites, i algunes de més grans no ho van fer.
Sigui com sigui, segons Saladich, «l’objectiu ara és que la diagnosi no es quedi en un paper, sinó que serveixi per entomar algunes línies de treball». La diagnosi també es va fer en la resta de 13 ateneus cooperatius que hi ha a Catalunya. Els resultats són força similars als de la Catalunya Central: un 52% d’empreses van patir descens d’ingressos, un 62% van fer teletreball i un 31% van fer ERTO, dels quals un 39% van afectar a més del 75% de l plantilla. Un 70% preveuen tenir problemes de tresoreria en un futur.
Pel que fa al balanç, a l’espera de tancar del tot l’any, es va destacar que malgrat la pandèmia no s’havia aturat en absolut el ritme d’activitat. En concret, les dades provisionals diuen que al llarg d’aquest últim any s’ha fet l’acompanyament de 41 projectes relacionats amb la creació de cooperatives, de relacionat amb la consolidació, 15 relacionats amb la transformació i 8 relacionats amb el relleu. També s’han dut a terme 31 accions amb alumnat i 3 amb professorat. A l’espera de disposar de les dades definitives, es porten 906 hores d’acompanyament, on han participat 1.438 persones. En la taula territorial també es va explicar on es destinen els 222.000 euros de pressupost -procedents del Programa d’Economia Social de la Generalitat- i es van apuntar i treballar els eixos prioritaris per al proper any.