Jornades sobre l’accés a l’habitatge al món rural
L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central va organitzar els dies 15 i 17 de juny dues jornades sobre l’accés a l’habitatge al món rural. Les jornades, pensades especialment per a projectes que vulguin implantar-se a les comarques del Solsonès i el Berguedà, va ser online.
A la primera jornada del dia 15 de juny es van exposar els reptes i potencialitats en matèria d’habitatge en el món rural. Josep Maria Piñol, de la Fundació URV, va començar posant context al tema i referint-se a qüestions de dinàmica sociodemogràfica i dret a l’habitatge al món rural. Tot seguit, els arquitectes Oriol Rosselló (Bangolo i Grup Margot) i Alícia Vázquez (Grup Margot i MORA, Xarxa de Bioconstructors de les Comarques Gironines) van entrar a fons en les limitacions del marc legal actual. Aquesta primera jornada va acabar amb la intervenció de Josep Pintó, de la Vall de Lord, i Mosès Massanes, de Saldes, que van parlar de competència entre segons residències i habitatge principal.
Aquesta primera sessió es pot seguir íntegra en el següent vídeo:
Dos dies després, el 17 de juny, hi va haver la segona jornada, on ja es va entrar en diferents estratègies per promoure l’accés a l’habitatge en el món rural. Es va començar explicant les experiències pilot del programa de promoció de l’habitatge al món rural dels ajuntaments de Pinós i Riner, al Solsonès, i Vallcebre, al Berguedà. Tot seguit Mandi Domingo, de la cooperativa Sostre Cívic, va explicar les característiques de la masoveria i el cooperativisme d’habitatge en cessió d’ús. Guillem Fernàndez, de Coop57, va explicar aspectes relacionats amb el finançament de projectes de cooperatives d’habitatge en cessió d’ús. I finalment es van explicar dues experiències reeixides al Berguedà, La Llançadora i El Konvent puntzero.
La segona jornada es pot seguir íntegra en el següent vídeo: