Promouen a Saldes una cooperativa per fer un parc solar en unes antigues instal·lacions mineres i abastir d’energia el poble
-
L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central està fent des d’aquest juliol l’acompanyament previ a la constitució de la cooperativa
-
Josep Vidal, director general d’Economia Social, va visitar Saldes aquest dijous per conèixer el projecte de primera mà
-
Inicialment s’haurà de vendre l’energia a Endesa, però amb la perspectiva que en el futur pugui ser per a l’autoconsum dels socis
Un grup de persones de Saldes (el Berguedà), amb el suport de l’Ajuntament, han iniciat el procés per constituir una cooperativa per fer un parc solar en uns terrenys de propietat municipal on hi havia hagut unes antigues instal·lacions mineres. L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central està fent l’acompanyament del projecte en els passos previs a la constitució de la cooperativa.
Aquest dijous, precisament, Blanca Pellicer i Alba Rojas, tènciques de l’Ateneu Cooperatiu ha acompanyat a Josep Vidal, director general d’Economia Social, el Tercer Sector i les Cooperatives, en la visita que va fer a Saldes per conèixer el projecte de primera mà organitzada per la Delegació del Govern a la Catalunya Central. En la visita, a part de l’alcalde, Moisès Masanas, i el regidor de Medi Ambient i Transició Energètica, Ignasi Ripoll, també hi han participat la delegada del Govern a la Catalunya Central, Alba Camps, i el director de l’associació de desenvolupament rural Arca, Albert Puigvert.
Tant Josep Vidal com Alba Camps van destacar la importància que projectes de l’economia social puguin donar resposta a les necessitats de micropobles com Saldes. Per la seva part, des de l’Ajuntament es va posar en valor que s’aposta per un projecte cooperatiu perquè volen que la proposta vagi en favor de la cohesió veïnal, en tractar-se d’un projecte de construcció col·lectiva.
La idea és que la planta solar pugui abastir d’energia elèctrica totes les cases del poble a través de la cooperativa de propietat conjunta entre les persones que viuen al poble. Si bé en una primera fase l’energia s’hauria de vendre a Endesa, l’objectiu final és poder disposar d’una xarxa de distribució pròpia. Saldes és un dels municipis impulsors d’un jorcte que té el suport de 42 ajuntaments catalans que es marquen l’objectiu de recuperar les xarxes de distribució.
L’objectiu és poder constituir la cooperativa al llarg de la primera meitat de l’any 2021. La planta de producció elèctrica, de 600 kW, serà en uns terrenys de propietat municipal on fins el 2007 hi havia hagut instal·lacions mineres de Carbones Pedraforca. Ara el consistori hi té un magatzem de fusta. La major part de les plaques solars estaran ubicades a terra per evitar l’impacte visual. La inversió prevista és de 560.000 euros, que es cobriria amb les aportacions dels socis de la cooperativa i amb ajuts públics que demanarà l’Ajuntament. L’objectiu final és que Saldes pugui ser autosuficient tant en producció com en distribució i comercialització de l’energia. I fer-ho a través d’un projecte amb criteris d’economia social i sostenible i amb una gestió el màxim de descentralitzada i col·laborativa possible.