Aquest dilluns al migdia s’ha fet la presentació a l’Anoia de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. Ha estat en una roda de premsa al restaurant de la Tossa de Montbui, gestionat des de Frescoop, una de les sis cooperatives promotores de l’Ateneu de la Catalunya Central.
Han participat a la roda de premsa Alba Rojas, coordinadora de l’Ateneu; Dolors Pujols, sòcia de la cooperativa L’Arada, i Jordi Badia, conseller de Promoció Econòmica del Consell Comarcal de l’Anoia i alcalde de Calaf.
Tant el Consell Comarcal com l’Ajuntament de Calaf són dues de les administracions que formen part de la Taula Territorial de l’Ateneu i que donen suport al projecte.
En concret, a l’Anoia l’Ateneu té el suport del Consell Comarcal i dels ajuntaments de Calaf i de El Bruc. La resta d’administracions i entitats que donen suport a l’Ateneu, i que formen part de la seva Taula Territorial, són els ajuntaments de Manresa, Solsona, Manlleu, Cardona, Artés, el Bruc, Sallent i Navàs; els consells comarcals del Solsonès i l’Anoia; els consorcis del Moianès i del Lluçanès; l’Agència de Desenvolupament del Berguedà; l’Agència de Desenvolupament Local Solsona-Cardona; Creacció, d’Osona; Treballem Bé, i les cooperaties L’Om i Ninkasi.
L’objectiu de l’Ateneu és poder atendre les necessitats i demandes que arribin des de qualsevol punt del territori de les sis comarques de la Catalunya Central. Tal com ha explicat Alba Rojas a la presentació d’avui a la Tossa de Montbui, «tenim la seu de treball a Manresa, però ens despleguem en el territori on faci falta, i creem grups de treball a mida de cada projecte».
Dolors Pujols ha recalcat que «els que hi som», referint-se al sector cooperatiu, «hi creiem, i per això ens agrada compartir els criteris del cooperativisme». Per la seva part, Alba Rojas ha destacat el treball conjunt entre el sector públic i el privat cooperatiu. «El model cooperatiu és un model empresarial vàlid i un model de gestió transformadora, més resilient i arrelat al territori», ha conclòs.
Finalment, Jordi Badia ha posat de relleu la necessitat del cooperativisme en una època de «desigualtats econòmiques extremes i fins i tot indecents». «L’economia s’entén més llegint les pàgines de Societat dels diaris que les d’Economia», ha afegit, i ha negat que els indicadors positius que arriben dels organismes econòmics siguin reals. «Per tant, si esperem que les solucions vinguin de dalt, ho tenim difícil», ha assegurat. Per això, tant el Consell Comarcal com l’Ajuntament de Calaf, ha afegit, aposten per l’economia cooperativa, construïda «des de baix, des de la gent». I ha conclòs: «Quan competim, sempre guanya un; quan cooperem, guanyem tots; el cooperativisme no és l’única solució, però hem de fer el possible per fomentar-lo».