General

Partee: cooperativisme, disseny i creativitat

COOPERATIVES DE LA CATALUNYA CENTRAL | 16. PARTEE Partee: cooperativisme, disseny i creativitat Els trets distintius de Partee, un estudi de comunicació cooperativa situat a Vic, a la comarca d’Osona, són el cooperativisme,...

COOPERATIVES DE LA CATALUNYA CENTRAL | 16. PARTEE

Partee: cooperativisme, disseny i creativitat

Ignasi Roviró, Roger Orriols i Jordi Farrés, els tres socis treballadors de l’estudi de comunicació cooperativa Partee

Els trets distintius de Partee, un estudi de comunicació cooperativa situat a Vic, a la comarca d’Osona, són el cooperativisme, el disseny analògic i la creativitat col·lectiva. «Som cooperativa i hem triat aquest model per lluitar contra el de la majoria d’estudis, que normalment són agències sense ànima que agafen projectes molt grans i es reparteixen el pastís entre elles, i a veure qui cobra més», afirma Roger Orriols, un dels tres socis treballadors de l’estudi cooperatiu. En una època en què el 3D està cada cop més de moda, Partee aposta pel disseny analògic, és a dir, per «fer les coses reals». Això els permet desenvolupar cada projecte amb una tècnica artística diferent i aprendre tècniques noves. «Creiem que els projectes tenen més vida si els pots tocar -perquè nosaltres els manipulem durant tot el procés-, i això fa que cada projecte tingui una línia artística diferent, una vida pròpia», explica Orriols.

Partee també treballa des del disseny col·lectiu. En contraposició a la tendència de la majoria d’estudis a ensenyar només el resultat final i amagar les tècniques que utilitzen, la cooperativa vol mostrar tot el procés al client i que en sigui partícip: «En diem creativitat col·lectiva, que és fer entrar el client en el procés creatiu, és a dir, que gent que no és necessàriament del camp artístic, en formi part. I ens ha donat molt bons resultats perquè el client és qui millor sap què vol transmetre», comenta Orriols. Tot i així, tal i com explica Ignasi Roviró, també soci de la cooperativa, hi ha persones que no sempre estan disposades a treballar d’aquesta manera «i llavors som nosaltres tres». Segons Jordi Farrés, el tercer soci de Partee, «ha de ser un tipus de client molt concret, que tingui la gosadia i l’atreviment suficients per deixar-se guiar en el procés creatiu. Nosaltres els donem les pautes i ells hi posen la creativitat, que moltes vegades no saben ni que tenen». Una altra característica d’aquest estudi cooperatiu és el tracte proper i familiar amb els clients: «Intentem posar-nos al mateix cantó que ells. No treballar per a sinó amb el client. És per això que sovint ens hi acabem fent col·legues, perquè intentem resoldre els problemes conjuntament, cooperar», explica Roviró.

Partee a l’estudi on treballen, al barri del Remei de Vic

Jordi Farrés, Roger Orriols i Ignasi Roviró, els tres socis de Partee, es van conèixer a l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic i no només treballen plegats sinó que també són amics. Allà van veure que funcionaven bé junts, però al principi cadascú es va dedicar als seus projectes. Tot i que van seguir camins diferents, tots tres vénen d’estudis relacionats amb el disseny i la creativitat. «Hem anat per camins molt diversos fins a arribar a un punt en comú», afirma Farrés, que va començar en el món de l’animació, després es va dedicar a la il·lustració i, finalment, va cursar Disseny Gràfic a l’Escola d’Art de Vic. Ignasi Roviró, per la seva banda, va estudiar tècniques d’impressió i d’aquí va passar a fer Disseny Gràfic, també a l’Escola d’Art. Roger Orriols va entrar en contacte amb el disseny gràfic quan cursava Disseny de Producte, tot i que afirma que li va costar decidir-se perquè no li agradava cap carrera: «Les enginyeries eren molt tècniques i les belles arts eren massa abstractes per al món laboral. Disseny de Producte era un entremig entre la part artística i la part tècnica o d’estructures». Tots tres coincideixen que les pràctiques, que van realitzar en estudis de disseny de Vic, els van ajudar a decidir en quin tipus d’empresa volien treballar. «Ens van tractar molt bé i va ser molt guai, però també veus cap a on no vols que vagi la teva empresa», explica Orriols.

Després de no trobar un lloc en el mercat laboral per separat, van decidir unir-se i generar-lo ells mateixos. «Això ens ha permès tenir un projecte i una empresa afins a nosaltres», destaca Farrés. La primera feina conjunta que van fer va ser la portada de L’origen de les absències, el primer disc de Nyandú, el grup de música de la Torre d’Oristà del qual Orriols és bateria. Era el març de 2012 i el resultat va ser un peix fet amb fulles d’arbres que van recollir ells mateixos, «ja amb aquesta idea de treballar amb allò real». Al principi només feien mitja jornada, ja que els tres tenien altres projectes i feines. «En Roger treballava a la Generalitat i tenia el grup, en Jordi feia de dissenyador autònom i jo també feia les meves coses, fins que va arribar a un punt que vam veure que o ens hi posàvem seriosament o ho deixàvem», recorda Roviró. I van decidir dedicar-s’hi exclusivament.

Roger Orriols a l’estudi de Partee, al barri del Remei de Vic

Un cop van haver pres la decisió, el primer que van haver d’escollir va ser la forma legal que volien per a la nova empresa i van veure que la cooperativa era la «més justa, ètica i horitzontal que podíem triar» i que, a més, significava seguir treballant tal i com ho havien fet fins aleshores. De seguida es van posar en contacte amb l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i van assistir a una trobada en què s’explicava el funcionament d’una cooperativa, a Manresa. Així és com, el juliol de 2018, Partee es va constituir en cooperativa. Segons Farrés, l’Ateneu els ha ajudat a tenir un coneixement més profund del funcionament de la xarxa de cooperatives de la Catalunya Central i els ha permès figurar en el mapa perquè la resta d’iniciatives sàpiguen de la seva existència. «És un gran avantatge poder decidir el funcionament de la teva empresa i alterar-lo en funció del que requereixen els membres de la cooperativa», assegura Farrés, pel qual ser amics també és un altre punt fort, ja que fa que tinguin molta resiliència en moments de conflicte.

Un dels projectes de Partee, l’estudi de comunicació cooperativa situat a Vic

Va ser després de la gala d’entrega del Premi CREMA al talent emergent en disseny gràfic, del qual van quedar finalistes, que es van adonar que ser cooperativa era un tret que els singularitzava. «Allà vam tocar el tema de la cooperativa, però no hi vam donar gaire importància, i va ser la gent veterana, d’estudis ja consolidats, que ens va dir que ho havíem d’explotar i que era molt guai que no fóssim una agència», explica Orriols. Segons Farrés, hi ha un gran desconeixement de què és una cooperativa i hi ha molts prejudicis. «Costa molt fer entendre a la gent que existeixen cooperatives de serveis i que aquests serveis poden ser de qualsevol cosa». De fet, els entrebancs amb què es van topar durant el procés de constitució de la cooperativa tenien a veure amb el desconeixement per part de les gestories en matèria de legislació del model cooperatiu.

Tot i que de moment no tenen pensat ampliar el nombre de socis treballadors de la cooperativa, sí que tenen col·laboradors. «Tenim una sèrie de persones i d’empreses amb les quals sempre col·laborem», explica Farrés. A més de treballar amb altres cooperatives en tots els projectes, també intenten dependre cada vegada menys d’empreses convencionals. Per això, Partee ha apostat per la banca cooperativa i té contractats serveis d’electricitat cooperatius. En un futur, els agradaria poder treballar molt més en el sector de l’economia social i solidària, ja que creuen que hi ha molta feina a fer des d’un punt de vista comunicatiu. Per donar-se a conèixer i entrar més en contacte amb aquest àmbit, van participar a la fira alTERna’t d’economia social i solidària d’Osona, impulsada per la xarxa alTERna’t d’economia social i solidària de la comarca que va tenir lloc a Manlleu el juny passat. «Seria molt bonic poder treballar amb les iniciatives de l’economia social i solidària d’aquí d’Osona», conclou Orriols.

Ignasi Roviró, soci de la cooperativa Partee, a l’estudi que tenen a Vic
Jordi Farrés, un dels tres socis treballadors de Partee a l’estudi de Vic
Roger Orriols, soci de la cooperativa de comunicació Partee a l’estudi on treballen, al barri del Remei de Vic
1 de setembre de 2019
General

Notícies relacionades

Treballem per dinamitzar, multiplicar i estimular les iniciatives de l’economia social i solidària de la Catalunya Central