ateneucooperatiu@gedi.org
Tallers

Curs d’Economia social i solidària a la Universitat de Vic

Inscripcions obertes
  • Els projectes Sambucus, Resilience Earth i llibreria Lluerna formen part de l’equip docent
  • L’eix transversal i els continguts giren al voltant de la perspectiva territorial i la ruralitat

D’aquí a un mes comença el nou curs ‘Economia social i solidària per a l’enfortiment territorial’, impulsat per l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i l’Escola de Postgrau de la UVic, amb un format semipresencial i visites a projectes d’economia social. Dins l’equip docent hi ha membres dels projectes Sambucus, Resilience Earth i la llibreria cooperativa Lluerna.

El curs té una durada de dotze setmanes, del 16 de febrer fins al 4 de maig de 2023, amb classes els dimarts i dijous de cinc a vuit de la tarda per les sessions en línia i un dissabte al mes per les visites d’experiències. ‘Economia social i solidària per a l’enfortiment territorial’ s’adreça a membres de projectes d’economia social o persones que en vulguin impulsar i a persones tècniques en desenvolupament econòmic i emprenedoria i és convalida per 2,5 crèdits ECTS.

El programa té la particularitat de tenir com a eix transversal i com a continguts la perspectiva territorial i la ruralitat, a més de reivindicar les iniciatives d’economia social que sorgeixen en àmbits urbans no metropolitans o rurals. L’objectiu és comprendre com aquestes iniciatives es desenvolupen, com donen respostes a necessitats específiques d’entorns rurals o no metropolitans i quines potencialitats tenen en aquests entorns. Des de l’organització del curs s’explica la doble mirada que es pretén assolir: “molt focalitzada en aquest entorn local i molt connectada amb el context global postpandèmic i d’emergència climàtica en què ens trobem, tenint en compte com l’economia social dona resposta a aquests grans reptes”.

Comunitats energètiques
L’impuls de les comunitats energètiques locals i la seva importància en una producció descentralitzada de l’energia és la temàtica de la primera visita que es portarà a terme, mentre que les següents giraran al voltant de l’agroalimentació i el despoblament. Què significa tenir en compte la perspectiva territorial? Com s’organitza el territori a casa nostra? És sostenible l’actual model de distribució territorial? Com pot ajudar una distribució territorial demogràfica i econòmica més equitativa a afrontar els reptes socials i mediambientals de la nostra societat? Es tracta d’algunes de les qüestions principals del curs, que també s’encarregarà d’aprofundir en les possibilitats del model cooperatiu i en com impulsar nous projectes d’economia social.

El desequilibri territorial, la desigualtat d’oportunitats i la dificultat d’accés a serveis, és un dels reptes als quals s’enfoca el curs, ja que “l’equilibri territorial segueix sobre la taula i l’economia social no és aliena a les dinàmiques de desigualtat territorial presents a Catalunya. Malgrat que són moltes les iniciatives d’economia social en entorns rurals o no metropolitans, majoritàriament l’economia social es continua pensant, creant i articulant des d’un centralisme metropolità”, segons afirma l’organització, que conclou que l’economia social tindrà molt més els anys vinents perquè està demostrant capacitat de donar resposta als grans reptes ambientals i socials que la societat afronta tant en l’àmbit local com global.

Per un territori viu
El pròxim 26 de gener a les sis de la tarda tindrà lloc una taula rodona de presentació, amb el títol ‘Per un territori viu: reptes i propostes des de l’economia social i solidària’. La Universitat de Vic acollirà l’esdeveniment, que comptarà amb Marc Castellnou, cap del Grup de Recolzament d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers i enginyer forestal; Aina Roca, pagesa al Serradet de Barneres i Mengem Osona; Jordi Navarro, geògraf i activista ecologista i l’antropòloga, pagesa i llibretera Carla Escarrà com a moderadora. Ja estan obertes les inscripcions tant del curs com les de la taula rodona són obertes.

19 de gener de 2023
Tallers

Notícies relacionades

Treballem per dinamitzar, multiplicar i estimular les iniciatives de l’economia social i solidària de la Catalunya Central