L’Ateneu organitza una jornada sobre la transició energètica adreçada a personal tècnic i polític dels ajuntaments de la Catalunya Central
-
La jornada es farà el dia 20 de març a Berga
-
S’hi exposaran experiències concretes com les d’Avià, Som Energia o Emelcat
L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya organitza el dimecres 20 de març la jornada tècnica «Els municipis: actors clau de la transició energètica». La jornada es farà al Casal Cívic de Berga (Pl. Sant Joan, s/n) i té per objectiu donar a conèixer experiències i propostes per promoure la transició cap a les energies renovables, l’eficiència i l’estalvi energètic a nivell municipal. La jornada està adreçada a personal tècnic i polític dels ajuntaments de les comarques de la Catalunya Central i a totes les persones interessades en la matèria.
Davant la situació d’ermegència climàtica i l’esgotament imminent dels combustibles fòssils, es considera urgent que les institucions més properes, les municipals, s’activin. D’aquí que l’Ateneu posa a disposció del personal tècnic i polític dels ajuntaments aquesta jornada emmarcada en l’eix de Sobiranies, un dels que ha prioritzat treballar durant aquest any l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.
Malgrat el Parlament de Catalunya va aprovar la Llei de Canvi Climàtic que conté mesures tan ambicioses com que tot el sistema elèctric català provingui d’energies renovables el 2050, actualment només el 6% de l’energia que usem ho és. A altres països europeus ja estan propers al 20%. D’aquí que davant la necessitat d’aplicar mesures per assolir l’objectiu proposat i que els municipis són un actor clau, des de l’Ateneu s’ha decidit oferir la jornada del dia 20 com una eina de treball i de debat.
La jornada durarà de 12 a 2 del migdia i començarà amb una presentació de Josep Subirana, regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament d’Avià, que parlarà d’«Estalvi energètic i medi ambient, les possibilitats municipals». Tot seguit, Montserrat Mata, d’Emelcat, parlarà de «Comunitats energètiques, projecte TESAT: Transició Energètica, Social i Ambiental des del Territori. Seguirà una presentació del grup local de Som Energia a la Catalunya Central sobre «Propostes ciutadanes d’autoconsum i sobirania energètica».
I s’acabarà amb un espai de debat on es buscaran respostes a aquestes qüestions: Quins espais creieu que poden ser susceptibles de convertir-se en comunitats energètiques o de crear-hi xarxes locals d’energia al vostre municipi? Els abastiments municipals són renovables al vostre municipi? Què penseu de la sobirania energètica? Seria aplicable als vostres municipis? Quins problemes hi veieu?