ateneucooperatiu@gedi.org
Actuem

L’Ateneu vol ser un punt de referència de la cultura transformadora

El seu objectiu és oferir acompanyament
  • El Cercle de Cultura de l’Ateneu, format per les cooperatives Casa de la Música de Manresa, Txarango i Kult, ofereix acompanyament a projectes culturals del territori
  • Una de les darreres activitats organitzades, que es pot visualitzar online, ha resolt dubtes al voltant de l’Estatut de l’artista i la reforma laboral

El Cercle de Cultura de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central vol ser un punt de referència de la cultura transformadora de la Catalunya Central. Un dels seus serveis principals és oferir acompanyament a projectes culturals del territori. Les entitats que conformen el Cercle i que proposen aquests assessoraments personalitzats són les cooperatives Casa de la Música Manresa, Txarango i Kult. “Hauríem d’aconseguir ser un paraigua on es sentissin còmodes diferents iniciatives i on nosaltres poguéssim facilitar la seva intercooperació”, expliquen des del Cercle. 

Les tres cooperatives coincideixen en el fet que la contractació artística és un tema que no està ben resolt legalment i, per això, també presten el servei d’assessorament en l’àmbit laboral. Una de les darreres activitats organitzades pel Cercle ha estat la xerrada sobre l’Estatut de l’artista i la reforma laboral, on l’advocat Perfecto Alonso s’ha encarregat de resoldre dubtes al voltant de qüestions com ara en quin punt es troba l’Estatut de l’artista després que s’aprovés el passat mes de març i quins són els següents passos que cal donar. 

Segons informa el Cercle de Cultura, l’estatut suposa un primer paquet de mesures que garanteixen els drets de les persones professionals de la cultura. Entre els punts destacats d’aquest Reial decret llei, hi destaca la inclusió d’un contracte laboral artístic, de duració determinada i que atengui les necessitats específiques del sector, caracteritzat per la temporalitat i la intermitència de la seva activitat. La xerrada completa es pot visualitzar online i escoltar a través del podcast de Cases de la Música.

A partir d’aquesta temàtica, el Cercle vol crear una infografia explicativa i presentar-la públicament durant els pròxims mesos. A finals de setembre el grup de treball de l’Ateneu també va organitzar un debat sobre cultura i conflicte, que va comptar amb David Cacchione, integrant de Banda Bassotti i coordinador de la Caravana Antifeixista pel Donbass, i Àlex Pujols, baixista de Txarango i membre del duet de música i humor Arribar i Ploure.

Grau d’expertesa

Casa de la Música de Manresa, pertanyent a la xarxa Cases de la Música, és un projecte social i musical per promoure la formació, la creació, els concerts i la difusió de la música moderna. Txarango és una cooperativa de músics amb una àmplia trajectòria artística i vinculada a diferents projectes socials i Kult es defineix com una comunitat oberta de pensament, cultura i acció transformadora, formada per les editorials Tigre de Paper, Bellaterra Edicions i l’Agulla Daurada, la revista Catarsi Magazín i la fira d’idees i llibres radicals Literal. Les tres cooperatives compten amb expertesa en els seus sectors, que són l’àmbit musical, la producció d’esdeveniments i el sector editorial i del pensament crític. La cultura és un dels eixos de treball de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, juntament amb l’agroalimentació, l’habitatge, l’energia, les cures i la intercooperació.

13 d'octubre de 2022
Actuem

Notícies relacionades

Treballem per dinamitzar, multiplicar i estimular les iniciatives de l’economia social i solidària de la Catalunya Central