General

L’Ateneu Cooperatiu posa en valor la memòria cooperativa de la Catalunya Central

L’Ateneu Cooperatiu posa en valor la memòria cooperativa de la Catalunya Central La tercera taula territorial de l’any va fer-se a Gironella i va estar centrada en la recuperació de la memòria cooperativa...
Rosa Serra durant la seva intervenció a la taula territorial de dijous a Gironella

L’Ateneu Cooperatiu posa en valor la memòria cooperativa de la Catalunya Central

  • La tercera taula territorial de l’any va fer-se a Gironella i va estar centrada en la recuperació de la memòria cooperativa de la Catalunya Central

La recuperació de la memòria cooperativa va ser l’eix central de la tercera taula territorial d’aquest any de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. Després de fer una sessió de treball intern amb representants d’entitats i administracions que formen part de la taula territorial, en tant que col·laboradores de l’Ateneu, va fer-se una segona part oberta al públic, on la periodista i cooperativista Dolors Pujols i la historiadora Rosa Serra van fer un repàs de la memòria cooperativa d’aquest territori, en concret durant els últims anys del franquisme i el segle XIX i principis del XX, respectivament. L’acte va fer-se a la biblioteca de Gironella.

Dolors Pujols és l’autora del cicle de reportatges sobre memòria cooperativa que publica l’Ateneu en col·laboració amb el digital Setembre. Actualment ja s’han publicat tres reportatges, sobre la cooperativa de consum del Solsonès, que va funcionar sobretot durant els anys vuitanta; sobre la cooperativa agrària El Teix, encara existent, i sobre la cooperativa d’habitatge que va donar origen a la plaça d’Osona de Vic. Els dos següents reportatges seran sobre cooperatives de l’Anoia i el Bages. A l’acte de dijous, Pujols, sòcia treballadora de la cooperativa L’Arada, una de les set cooperatives agrupades de l’Ateneu, va fer un repàs per la història de les tres cooperatives de les quals ja s’ha publicat el reportatge i quin paper va jugar el cooperativisme en aquestes comarques en els últims anys del franquisme i els primers de democràcia.

Dolors Pujols, de la cooperativa L’Arada, explicant la recerca que ha fet durant els últims mesos

Per la seva part, Rosa Serra va remuntar-se a l’època de la Revolució Industrial, quan van conviure a les lleres del Llobregat i el Cardener, però també del Ter, el model de colònia industrial i el de les cooperatives. En el cas de la Catalunya Central, a diferència de zones més urbanes del país, com el Barcelonès o el Maresme, la colònia industrial va dominar per sobre de la cooperativa. No va ser fins els anys trenta del segle XX, amb l’adveniment de la República, que el cooperativisme va començar a tenir un paper molt més important, especialment el de consum, però també el de treball en el cas de la indústria, on fins aleshores el model de les colònies havia estat preponderant. Rosa Serra també va posar en valor el paper del cooperativisme agrari en zones rurals del país, com la Catalunya Central.

La recuperació de la memòria cooperativa és un dels eixos de treball de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. Després de la publicació de la recerca que ha fet la coopeativa L’Arada, l’any vinent està previst establir una col·laboració amb el Museu del Ter de Manlleu, equipament especialitzat en la recuperació de la memòria històrica industrial a les conques fluvials de la Catalunya Central.

En aquest enllaç pot consultar-se la presentació que va fer Rosa Serra en l’acte de dijous a Gironella.

I en aquest altre enllaç s’hi consultar el balanç d’activitat de l’Ateneu que va fer-se en la primera part de la taula territorial.

28 d'octubre de 2019
General

Notícies relacionades

Treballem per dinamitzar, multiplicar i estimular les iniciatives de l’economia social i solidària de la Catalunya Central