ateneucooperatiu@gedi.org
General

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central renova un any més la seva activitat

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central renova un any més la seva activitat En l’últim any s’han atès 1.689 persones interessades en el cooperativisme, es van fer 1.065 hores d’assessorament que han permès...

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central renova un any més la seva activitat

  • En l’últim any s’han atès 1.689 persones interessades en el cooperativisme, es van fer 1.065 hores d’assessorament que han permès la creació de 22 noves cooperatives i dues associacions i s’ha inserit laboralment a 38 persones
  • La cooperativa Tres Branques de Berga s’incorpora a les altres sis que gestionen des de fa dos anys l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat ha renovat per tercer any consecutiu la seva confiança en l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central per continuar la seva tasca de foment del cooperativisme i de l’economia social i solidària en aquest territori durant un any més. Ho fa després que al llarg de l’últim any s’hagin complert amb escreix els objectius que s’havien plantejat entre desembre de 2017 i octubre de 2018.

En concret, els reptes de l’última convocatòria de l’Ateneu Cooperatiu eren els d’atendre a un mínim de 1.000 persones interessades en l’economia social i cooperativa, haver destinat 900 hores en assessoraments tant per la creació de noves empreses com en la consolidació de les existents, i haver inserit laboralment a 30 persones.

A falta de validar les dades per la Generalitat, l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central ha assolit tots els objectius proposats, i ha generat interès en un total de 1.689 participants en totes les activitats que ha desenvolupat, ha destinat 1.065 hores a assessorament a través de les quals ha assolit la creació de 22 noves empreses cooperatives i 2 associacions (dades que doblen els resultats de l’any anterior) i haver aconseguit 38 nous llocs de treball.

Impuls a la Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central

Aquestes dades s’han assolit gràcies a l’activitat de l’Ateneu a tota la Catalunya Central: Anoia, Bages, Berguedà, Moianès, Osona, Solsonès i Lluçanès, i al desplegament del pla de treball en diferents eixos d’actuació que han anat destinats a la difusió i visibilització de l’economia social i cooperativa, l’acompanyament a nous projectes, a la consolidació de projectes ja existents, a la transformació d’altres formes jurídiques en formes d’economia social, en el relleu en empreses en situació de tancament, en activitats formatives per a alumnes i professors i la creació de cooperatives d’alumnes en diferents centres docents,  i en el treball conjunt amb gestories, assessories i prescriptors públics. A més hem treballat en tres eixos estratègics per a desenvolupar part de les activitats: Agroecologia, Habitatge i Cooperatives de Consum i Serveis.

De totes les activitats realitzades al llarg del 2018 en destaquem algunes, com són:

  • La col·laboració amb els municipis de Navàs, Artés i Berga i altres entitats en la creació de la Xarxa per la Sobirania Alimentària de la Catalunya Central, que pretén treballar per un model de territori sostenible, basat en les persones i amb els principis de l’agroecologia.
  • La formació homologada per a professors de secundària que es va realitzar l’estiu passat a l’Institut de Vic i que ha permès donar eines als docents per treballar la forma cooperativa a l’aula, així com en dinamitzar cooperatives d’alumnes.
  • La creació del Segell Coopera per a gestories, assessories i consultories que han realitzat un itinerari formatiu específic per a adquirir habilitat en l’acompanyament de cooperatives.

Pel que fa a les comarques, l’activitat per a cadascuna d’elles ha estat la següent:

ANOIA:

S’hi han realitzat 7 acompanyaments dels quals 5  han acabat esdevenint noves cooperatives, s’hi han realitzat 10 activitats i 6 accions formatives.

BAGES:

S’hi han realitzat 36 acompanyaments dels quals 8  han acabat esdevenint noves cooperatives, s’hi han realitzat 92 activitats i 26 accions formatives.

BERGUEDÀ:

S’hi han realitzat 10 acompanyaments dels quals 3 han acabat esdevenint noves cooperatives, s’hi han realitzat 9 activitats.

MOIANÈS:

S’hi ha realitzat 1 acompanyament que no ha acabat esdevenint nova cooperativa, s’hi han realitzat 11 activitats i 5 accions  formatives.

OSONA:

S’hi han realitzat 20 acompanyaments dels quals 3 han acabat esdevenint noves cooperatives i 1 associació, s’hi han realitzat 25 activitats i 4 accions formatives.

SOLSONÈS:

S’hi han realitzat 7 acompanyaments dels quals 1 ha acabat esdevenint nova cooperativa i 1 en associació, s’hi han realitzat 9 activitats i 2 accions  formatives.

LLUÇANÈS:

S’hi han realitzat 6 acompanyaments dels quals 2 han acabat esdevenint noves cooperatives, s’hi ha realitzat 1 activitat i 1 acció formativa.

Tres Branques del Berguedà s’incorpora a l’equip de cooperatives que gestiona l’Ateneu

Pel que fa a la nova convocatòria, la Generalitat ha fixat els mateixos objectius que en l’exercici anterior, però l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central si que presenta alguna novetat. Una d’elles és que fins aquest any ha estat gestionat per sis cooperatives (L’Arada, Dies D’Agost, Frescoop, Gedi, Sambucus i Set-C) i s’hi afegeix una nova cooperativa, es tracta de Tres Branques de Berga que es suma a l’agrupació de cooperatives que gestionen l’Ateneu.

Una altra novetat és la voluntat de treballar conjuntament amb les entitats d’economia social de les comarques centrals i és per aquest motiu que es reforça la tasca feta fins ara amb la creació de taules comarcals per atendre les necessitats d’aquestes i fomentar la intercooperació i la visibilització de la feina que fan al territori.

Pel que fa als eixos estratègics enguany se centrarà la feina en dos:

  • Sobiranies: a la feina feta en agroecologia, s’hi afegeix el donar a conèixer alternatives de consum més enllà de l’alimentari que empoderin a les persones i generin economia al territori i pel territori, en àmbits com l’energia, les finances, o l’habitatge.
  • Comunitat: es considera important treballar per la cohesió dels territoris, però sobretot de les persones que hi viuen i posar una especial atenció en àmbits com les cures, la perspectiva de gènere o el treball amb persones migrades.
14 de desembre de 2018
General

Notícies relacionades

Treballem per dinamitzar, multiplicar i estimular les iniciatives de l’economia social i solidària de la Catalunya Central