L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central participa en una visita a experiències agroecològiques al sud de França
- S’hi van conèixer diferents experiències reals de suport a un nou model de pagesia, basat en els anomenats espais test, bancs de terres i circuits curts de comercialització
- També es va visitar, entre altres, explotacions ecològiques o una cadena de comerços alimentaris on els pagesos hi fan la venda directa sense ni tan sols personal contractat
Alba Rojas ha representant l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central en una sortida al sud de França que tenia per objectiu conèixer sobre el terreny diferents experiències en els àmbits de l’agroecologia i la sobirania alimentària, dos dels eixos entorn dels quals treballa l’Ateneu. La sortida va ser organitzada per l’àrea de Territori de la Diputació de Barcelona, juntament amb Arca (Associació pel Desenvolupament Rural) i el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya.
Durant les diferents visites que es van fer dijous i divendres passat a la zona de Montpeller es van poder conèixer experiències reals de suport a un nou model de pagesia, basat en els anomenats espais test, bancs de terres i circuits curts de comercialització. En concret, es pretén aprofitar el bagatge de les experiències ja en funcionament a França, i més concretament a la zona de Montpeller, per estudiar-ne la viabilitat a Catalunya, on ja hi ha algunes iniciatives en marxa en aquest sentit. Durant la visita, diferents agents locals van explicar a l’expedició catalana polítiques de desenvolupament agrari i alimentari basades en canals curts de comercialització i producció agrària ecològica.
En la sortida, que també va servir per estrènyer llaços entre diferents entitats i persones que estan treballant en aquests àmbits a Catalunya, hi van participar responsables polítics i tècnics de l’àrea de Territori de la Diputació; responsables polítics i tècnics d’Arca; responsables tècnics de diferents grups d’acció local Leader; responsables de diferents àrees del Departament d’Agricultura de la Generalitat, i l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.
Dijous al matí es va començar visitant l’Associació Terres Vivantes, a Clermont-l’Hérault, que acull i ofereix suport administratiu, comptable i formatiu a persones que vulguin dedicar-se a l’agricultura i que no ho faci per tradició familiar pagesa. També es va visitar la Boutique Paysans, projecte molt similar a alguns de ja existents a la Catalunya Central, com Mengem Osona, però amb xarxa de botigues per tota la regió i gestionada directament pels pagesos. La de Clermont-l’Hérault, concretament, la gestionen 28 productors i cadascun es fa càrrec de l’atenció directa a la botiga un dia al mes, no tenen personal contractat i així fan la venda directa de manera col·lectiva.
El matí es va completar amb una visita a l’explotació de Roslène Andringa, persona migrada de l’illa de Reunió que a banda d’ensenyar la seva explotació d’horta, cereal, pollastre i porc, tot ecològic, va explicar el seu procés d’incorporació al món agrari amb l’acompanyament de Terres Vivantes, la selecció prèvia i els canals de comercialització que utilitza de manera coordinada amb altres productores, com ara compartir la plataforma de venda per internet i el punt de recollida de comandes.
A la tarda, Joseph Le Blanch va guiar una visita a TerraCoopa, a la població de Jacon. Terracoopa és una cooperativa d’impuls empresarial d’activitats de l’agricultura ecològica i el medi ambient amb tres línies d’actuació: producció agroecològica, jardineria i consultoria ambiental. Un dels seus objectius és la instal·lació d’Espais Test, espais d’acompanyament a l’emprenedoria rural en diferents àmbits: assessorament tècnic, inversions compartides i gestió administrativa i comptable, a partir de proporcionar terres per poder testejar l’opció de negoci d’una manera acompanyada i amb menys risc econòmic. Els Espais Test és un programa que també s’està començant a desenvolupar a Catalunya, i al qual es dona suport des de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.
Al vespre, un cop de tornada a l’allotjament, també s’hi van exposar diferents experiències. Simon Moliner, dinamitzador territorial de l’Aude i els Pirineus Orientals de Terre de Liens de Llangüedoc-Rosselló, va explicar un projecte compartit per diferents entitats jurídiques per comprar de forma compartida terres i el lloguer de les mateixes a productors, amb l’objectiu de preservar el sòl agrari i l’accés a la terra. Per la seva part, Alain Barbe, president de la Comunitat de Municipis Pic Saint Loup, i Irene Tollerte, presidenta del grup Leader Pic Saint Loup, van explicar les accons de dinamització territorial agrària a la seva comarca a partir de l’impuls de la viticultura i la ramaderia en tant que dos dels sectors forts d’aquell territori.
El divendres al matí hi va haver diferents visites institucionals que van servir per conèixer diferents polítiques alimentàries. La primera visita va ser a la Montpellier Méditerranée Métropole, on Mylène Fourcade, vice-presidenta delegada d’agricultura i alimentació; Emmanuel Guillermo, director de projectes del Departament de Desenvolupament Econòmic, i Valérie de Sant Vaulry, tècnica responsable de polítiques de l’àrea metropolitana de Montpeller, van explicar l’estratègia de preservació del territori agrari i les diferents campanyes de conscienciació i de dinamització dels circuits curts de comercialització, així com diferents projectes per incidir en el consum de productes locals i ecològics, com un obrador de transformació d’aliments per fer conserves o una cuina central gestionada a partir d’una cooperativa de serveis que fa dinar a 14.000 alumnes de la regió amb tot un programa educatiu relatiu al malbaratament i amb uns menús amb l’obligació d’estar elaborats per un 50% de producte local i d’aquest un 20% ecològic. Finalment, al Conseil Départemental de l’Hérault, Jeal-Juc Falip, Yvon Pellet i Jean Bassede van explicar les polítiques agràries de la institució, i Mathilde Coudray, de la Càtedra Unesco Alimentations du Monde, va explicar les accions d’investigació i suport al teixit social en clau de sobirania alimentària.