- El Cercle Agroalimentari de l’Ateneu organitza la jornada virtual «L’alimentació agroecològica és un privilegi?» el proper 20 de juliol de 10 a 12h
- L’acte forma part de la programació d’enguany de la Festa del Tomàquet del Bages
- És una de les activitats del nou Cercle Agroalimentari de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central
L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central ha organitzat pel dimecres 20 de juliol de 10 a 12h i en format virtual la jornada «L’alimentació agroecològica és un privilegi?», inclosa dins dels actes de la Festa del Tomàquet del Bages. L’activitat, a càrrec de Gustavo Duch, constarà de la valoració de l’informe ‘Mapatge sobre el preu i el valor dels aliments a Catalunya’. El document, elaborat per la cooperativa El Pa Sencer, es conforma d’una breu anàlisi de la cadena alimentària i els seus elements, dels hàbits i costos del sistema alimentari actual i els valors de la producció agroecològica, centrant-se en el cost i la conformació de la cistella agroecològica, amb una enquesta a deu persones de cinc cooperatives: La Magrana Vallesana (Granollers), L’Egarenca (Terrassa), Supercoop (Manresa), La Manduca (Sant Feliu de Guíxols) i Lo Fato (Lleida).
Gustavo Duch és escriptor, veterinari, hortolà i activista, a més de membre d’El Pa Sencer, coordinador de la revista Soberanía Alimentaria i creador de Veterinarios Sin Fronteras. Autor de diversos llibres com ara Mucha gente pequeña, Huertos de libertad, Secretos, Cosechas o Cuentos del progreso, Duch defensa la sobirania alimentària com a alternativa a l’agricultura capitalista i globalitzada.
Les persones interessades en participar en la jornada poden fer la inscripció prèvia a l’enllaç ja.cat/formacionscoop.
Llavors per la sobirania alimentària
L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central ha passat enguany d’un pla anual a un de triennal i ha creat dos nous cercles: l’Agroalimentari i el Cultural. Un dels reptes principals del grup de treball agroalimentari és involucrar la població jove, migrant, les persones refugiades i les persones amb menys privilegis, i és per això que en la darrera de les activitats organitzada, que va ser la jornada «Ruralisme o barbàrie» al Konvent (Cal Rosal), es van repartir sobrets de «Llavors per la sobirania alimentària» entre les diverses persones assistents.
Les entitats integrants del cercle són Frescoop/MengemBages, MengemOsona i Mas Les Vinyes, que treballen juntes per la necessària transformació del sistema agroalimentari amb temàtiques com ara la sobirania alimentària, la tinença de terres i la conservació del paisatge amb l’emergència climàtica com a eix transversal. El cercle ofereix eines i acompanyament expert en la transformació d’empreses agroalimentàries i explotacions i, en definitiva, en la creació i consolidació de projectes cooperatius.
Per tal de caminar cap a una sobirania alimentària, s’han de potenciar les activitats agroramaderes que tinguin com a objectiu la cura i regeneració del territori i, per tant, els circuits curts de comercialització, la venta directa, el projectes col·lectius de producció, transformació i consum que retornin el valor que té la producció alimentària en el futur ecològic, social i econòmic que podria resultar de la crisi ecosocial actual.
Les persones interessades en participar de la jornada poden fer la inscripció prèvia a l’enllaç ja.cat/formacionscoop.