L’aglà, una de les primeres cooperatives assessorades des del principi des de l’Ateneu
La cooperativa L’aglà és de les primeres que va rebre l’assessorament de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i que ja està constituïda i treballant. La cooperativa es va constituir formalment a l’estiu i des del setembre qu eja treballen. Es tracta d’una cooperativa de treball associat que gestiona el servei de menjador de l’escola El Roure Gros de Santa Eulàlia de Riuprimer, a Osona.
La van impulsar dues sòcies treballadores, la Mariona i la Tere, que ja portaven anys treballant al menjador escolar i, amb el suport de l’AMPA i del mateix centre, a finals del curs passat van decidir crear una cooperativa per gestionar elles mateixes el menjar. A més, han ampliat la seva activitat i serveixen també al menjador de la llar d’infants El Roure Xic, a més d’oferir un servei de canguratge a les tardes. L’Ateneu Cooperatiu les va començar a assessorar a finals de març després que des de Creacció, organisme amb seu a Vic i que forma part de la taula territorial de l’Ateneu, els passés la demanda que estaven interessades en crear una cooperativa.
A L’aglà procuren proveir-se a través de productors locals i oferir als infants del menjador productes amb certificació ecològia i de proximitat. A més, seguint la línia de treball de l’escola, duen a terme pràctiques d’estalvia energètic i de selecció de residus. A nivell intern, les dues sòcies treballadores decideixen de forma conjunta i democràtica les línies a seguir, sempre intentant implicar el màxim possible les altres dues treballadores no sòcies tant en el projecte com en les decisions.