ateneucooperatiu@gedi.org
Reportatges

La Shala, fent comunitat iogui i cooperativa des de Vic

Ivet Trasserra, Maria Salagran i Maria de Acha van obrir fa un any La Shala, de la mà de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central

Shala, en sànscrit, vol dir, literalment, «casa». També, a voltes, significa «escola». Sense menystenir el segon, però, quan Ivet Trasserra, Maria Solagran i Maria de Acha van pensar en el nom que tindria la seva cooperativa de ioga, ho van fer pensant més en el primer significat, de «casa», de punt de trobada, de l’«espai on practiquem, però també la casa de tothom, un espai obert a tothom», expliquen les tres sòcies de La Shala, cooperativa vigatana que és a punt de complir el seu primer aniversari. La Shala va néixer el novembre de 2022 amb l’acompanyament de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central.

Les tres sòcies de La Shala ja es dedicaven al ioga en diferents espais de la ciutat de Vic. «Ens vam conèixer i vam començar a fer activitats conjuntes, tallers, generant coses boniques, i vam començar a parlar que seria maco tenir un espai conjunt, que anés més enllà de la dimensió individual de fer cadascuna les seves classes, un tema més comunitari, d’ajut entre nosaltres, i a més, sent tres, podríem cobrir més coses que sent una, no tenir la sensació d’estar treballant sola», recorda al cap dels mesos Maria Solagran. Tot plegat, ja era l’embrió de què seria després La Shala.

El juliol de 2022 van participar en un retir juntes, un retir de cures i emocions. El treball, sense ser encara cooperativa, ja era cooperatiu. De la idealització, de la il·lusió, en va partir una primera visita a Creacció, l’oficina de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Vic, on en veure’ls el perfil, les van adreçar a l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, on la tècnica d’acompanyaments a l’hora de creació dels projectes, Blanca Pellicer, els va posar negre sobre blanc i «la idea de la cooperativa ja ens va ressonar com una manera de ser, molt més que una mera empresa», recorda Maria de Acha. 

Les tres sòcies de La Shala, Maria Solagran, Maria de Acha i Ivet Trasserra // Foto: Montse Capdevila

El 10 de novembre de 2022 feien la seva primera declaració d’intencions pública al seu compte d’Instagram acabat d’estrenar: «La Shala Vic som una cooperativa sense ànim de lucre que pretén ser un espai on la comunitat iogui pugui compartir i créixer dia a dia». Quedem-nos amb el concepte «comunitat iogui», no parlen ni d’usuàries, ni molt menys de clientela. «Valorem que l’espai sigui una mica com casa, els vincles entre la gent; no anar, fer classes i marxo», confessa Maria Solagran. 

I així com en el ioga, també en la gestió del dia a dia de la cooperativa. «Hi ha una mirada diferent de com es gestiona una empresa convencional, hi ha uns valors de base, sí que vas a la feina, però hi ha també una part de vocació que en altres espais no es tenen tant en compte, el factor humà, crear vincles amb les alumnes, no només classes, classes i classes», recalca Ivet Trasserra. «Poder tenir la llibertat de posar tu les clàusules, molta més flexibilitat, un tracta més personal entre nosaltres tres, es pot emmotllar molt més en una cooperativa que en un altre model d’empresa», reconeix Maria de Acha.

«Baixo a treballar contenta», afegeix. «Jo també, obres la porta de La Shala amb un somriure», remata Maria Solagran. Després d’encara no un any d’haver obert, els resultats econòmics tampoc són per tirar coets, «però valores altres coses, la recompensa ara per ara és que la gent surti contenta», remarquen. O de veure com els venen persones no només de Vic, sinó fins i tot de poblacions relativament llunyanes com les Franqueses, Ribes de Freser o fins i tot Girona. 

Les tres sòcies treballadores de la cooperativa La Shala practicant al seu espai del carrer de les Flors de Vic // Foto: Montse Capdevila

«Hi troben coses que no troben en altres llocs», explica Ivet Trasserra. I és que si bé també ofereixen pràctiques tradicionals, el que els ha començat a donar nom són altres pràctiques més modernes, que respectant els diferents llinatges i la filosofia del ioga, els aporten un valor diferencial. «Se’ns coneix sobretot per estils de ioga més dinàmics i intensos, que es troben en pocs llocs. A molta gent els dius ioga, i no és només ioga tranquil i meditatiu, aquí la motivació energètica arriba des d’un altre lloc, hi ha un públic més jove que els agrada una activitat més intensa, i a partir d’aquí també coneixen els altres tipus de ioga i entre en pràctiques més suaus», explica Ivet Trasserra. 

El cap els bull d’idees i per haver fet encara no un any d’activitat, algunes ja les han pogut fer realitat. Com portar algunes de les que elles consideren mestres a fer sessions a La Shala. En un any s’ha fet això i més, com el taller de ioga i emocions, amb César Caldera Dávila del mes de maig passat, o el de Naad Ioga, amb Júlia Monràs, o el d’immersió a l’Ashtanga Ioga amb Rober Gómez, ara a l’octubre. I el 25 de novembre tocarà celebrar el primer aniversari. A casa. A La Shala del carrer de les Flors de Vic.

Josep Comajoan

29 d'octubre de 2023
Reportatges

Notícies relacionades

Treballem per dinamitzar, multiplicar i estimular les iniciatives de l’economia social i solidària de la Catalunya Central