ateneucooperatiu@gedi.org
General

El Govern reforça la inversió en l’economia social i solidària

El Govern ha reforçat la inversió en el foment de l’economia social i cooperativa a la Catalunya Central. Ho fa a través d’un programa d’actuacions del Programa d’Economia Social del Departament de Treball i...
Josep Vidal durant la reunió amb el comitè rector i la secretaria tècnica de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central
  • L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central gestiona un pressupost d’1,1 milions d’euros entre 2021 i 2024 pel foment del cooperativisme al territori; les Comunalitats de Manresa i Vic han rebut 350.000 euros cadascuna
  • El Govern ha facilitat la creació de 74 noves empreses i entitats d’economia social a la Catalunya Central entre 2017 i 2021

El Govern ha reforçat la inversió en el foment de l’economia social i cooperativa a la Catalunya Central. Ho fa a través d’un programa d’actuacions del Programa d’Economia Social del Departament de Treball i Empresa de la Generalitat. En concret, l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central, amb un programa que passa de ser anual a triennal, gestionarà un pressupost d’1.132.439,99 euros entre 2021 i 2024 pel foment del cooperativisme en les cinc comarques del territori.

També s’inverteix en altres línies de treball, com la important inversió en les noves Comunalitats Urbanes; en el cas de la Catalunya Central, 350.000 euros per a la Comunalitat de Manresa 350.000 més per a la de Vic. A la convocatòria 2022 per a la concessió de subvencions de Projectes Singulars de promoció de l’Economia Social i Solidària, creació de cooperatives i projectes d’intercooperació (en tramitació) s’han presentat 24 Projectes de la Catalunya Central.

A la convocatòria HabitatCoop 2021 es van atorgar 120.000 euros al projecte d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús La Raval SCCL.

Reunió de Josep Vidal amb la Comunalitat de Manresa

Aquestes dades s’han donat a conèixer aquest dimecres, 20 de juliol, a Manresa en la presentació del balanç dels cinc primers anys del Programa d’Economia Social del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat a l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central. A la roda de premsa hi participen Josep Vidal, director general d’Economia Social i Solidària, el Tercer Sector i les Cooperatives de la Generalitat; Alba Rojas, de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central; Bernat Marquilles, de la Comunalitat de Manresa, i Eva Sánchez, del Projecte Singular Delícies del Berguedà.

Josep Vidal ha destacat que, al cap de cinc anys, el resultat de la col·laboració entre administració i moviment cooperatiu del territori «ha estat un èxit». I ha apostat per continuar amb la mateixa fórmula, «que permet donar resposta a les necessitats de la ciutadania des d’un altre model econòmic no tan centrat en el capital». «Quan la col·laboració público-comunitària dona resultats, aquests es maximitzen», ha conclòs. Per la seva part, Alba Rojas ha reconegut que el Programa ha permès «multiplicar l’impacte de l’economia social i solidària a la Catalunya Central». Del nou model a tres anys vista n’ha destacat la possibilitat d’«un major arrelament amb el territori i de més vincle i participació de les entitats de l’economia social i solidària i les administracions públiques que fan una aposta per aquest model econòmic».

A banda de la roda de premsa, la visita del director general d’Economia Social a la Catalunya Central inclourà també una reunió amb l’equip tècnic i el comitè rector de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central i una amb les entitats impulsores de la Comunalitat Urbana de Manresa, a més d’una visita als Projectes Singulars Delícies del Berguedà, a Cercs, i Fem-ho fàcil, a Vic.

D’esquerra a dreta, Bernat Marquilles, Eva Sánchez, Josep Vidal i Alba Rojas, a la roda de premsa que es va fer a L’Òrbita

74 noves empreses i entitats d’economia social a la Catalunya Central en cinc anys

Un total de 74 entitats d’economia social s’han creat a la Catalunya Central des del 2017. L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central ha acompanyatlaconstitució de 46 d’aquests projectes econòmics i 28 més s’han creat gràcies als Projectes Singulars. Tant els Ateneus Cooperatius com els Projectes Singulars són part del Programa d’Economia Social de la Generalitat.

Tot plegat, ha generat 297 nous llocs de treball (131 a través dels projectes acompanyats per l’Ateneu Cooperatiu i 166 dels Projectes Singulars). Per fer-ho possible, el Departament d’Empresa i Treball ha invertit un total de 6.149.788  (2.020.439 € a través de l’Ateneu Cooperatiu i 4.129.349 €  dels Projectes Singulars). A més, en els cinc anys de vida de l’Ateneu, prop de 9.000 persones han participat en les activitats que ha organitzat.

Més de mil empreses i entitats noves en els cinc anys del Programa d’Economia Social de la Generalitat

El Programa d’Economia Social de la Generalitat ha ajudat a tot Catalunya a la constitució de 1.027 empreses i entitats d’aquest àmbit en els seus cinc primers anys de funcionament. En concret, ha estat a través de les dues línies principals del programa, els Ateneus Cooperatius i els Projectes Singulars. Els 14 ateneus cooperatius del país han acompanyat a la creació de 661 empreses i entitats d’economia social i solidària, i 366 més han nascut a partir dels Projectes Singulars que s’han impulsat amb el finançament del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat.

Josep Vidal escoltant les explicacions de Francesc Ribera sobre el Projecte Singulars de Delícies del Berguedà, a Cercs

La creació d’aquest miler d’entitats ha permès generar 4.757 nous llocs de treball (2.708 a través dels Ateneus Cooperatius i 2.049 dels Projectes Singulars), a tot el territori català. El Departament d’Empresa i Treball ha invertit en les dues línies principals del Programa d’Economia Social en aquests cinc anys més de 65 milions d’euros (35,2 milions en els Projectes Singulars i 30,3 milions en els Ateneus Cooperatius).

Després de l’èxit d’aquests primers cinc anys del Programa d’Economia Social, la inversió prevista per als Projectes Singulars aquest any serà superior a la de l’any passat, ja que, tal com ha destacat el Director General del Programa, Josep Vidal, “creiem que és un model que ajuda a enfortir i fer créixer el cooperativisme. Especialment, després del context i de la situació actual, encara es fa més important reforçar els projectes d’intercooperació.

Ateneus Cooperatius i Projectes Singulars

El Programa d’Economia Social de la Generalitat va néixer a finals de 2016 amb l’objectiu de situar l’economia social i solidària com a motor de transformació del model econòmic i social, per avançar cap a una economia sostenible, centrada en les persones i arrelada al territori.

Les activitats dels 14 ateneus cooperatius de Catalunya han arribat a gairebé 124.000 persones durant aquests cinc anys mentre que la línia de Singulars ha impulsat 358 projectes de tots els sectors de l’economia.

La Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya s’ha consolidat com referent del foment de l’economia social a cadascun dels territoris. Entorn dels 14 ateneus hi treballen 130 entitats públiques i privades agrupades en aliances, i 270 entitats col·laboradores més, en un exercici d’intercooperació que ha donat com a fruits el naixement i consolidació de diversos projectes cooperatius en els últims anys en comarques on tenien escassa presència.

Un moment de la visita al Projecte Singulars de Fem-ho Fàcil a Vic

Els Projectes Singulars tenen per objectiu generar ocupació a través de la creació de nous projectes empresarials, noves línies de negoci, empreses o mercats, en el marc de l’economia social i cooperativa i aprofitant oportunitats estratègiques del propi sector d’activitat, o del territori. 

Nova convocatòria pel foment de l’habitatge cooperatiu en cessió d’ús

Es preveu la convocatòria 2022 de l’Ordre HabitatCoop, destinada a la promoció de les cooperatives d’habitatge en cessió d’ús per un import de 2M €.

L’economia social a Catalunya

L’ecosistema de l’economia social a Catalunya està format actualment per més de 10.000 empreses i entitats, des de cooperatives a societats laborals, centres especials de treball, fundacions o associacions, entre d’altres. Dona feina a 180.000 persones i és present arreu del territori i en tots els sectors d’activitat.

El cooperativisme és la fórmula d’economia social amb més pes i tradició a Catalunya, ja que un 40% de les empreses són cooperatives. L’any 2021 hi havia 4.521 cooperatives, 182 més que l’any anterior. Hi treballen 45.417 persones (+3.5% d’increment interanual d’ocupació) i facturen de 4.500 milions d’euros (un 2,2% del PIB català).

22 de juliol de 2022
General

Notícies relacionades

Treballem per dinamitzar, multiplicar i estimular les iniciatives de l’economia social i solidària de la Catalunya Central