Notícies

Cooperatives de la Catalunya Central | L’Om

COOPERATIVES DE LA CATALUNYA CENTRAL | 1. L’OM El restaurant de Manresa que l’antic propietari va obrir a la resta de persones que hi treballaven La cooperativa L’Om és una de les que ha...

COOPERATIVES DE LA CATALUNYA CENTRAL | 1. L’OM

El restaurant de Manresa que l’antic propietari va obrir a la resta de persones que hi treballaven

Núria Haro i Jordi Portabella, al restaurant L’Om

La cooperativa L’Om és una de les que ha tingut l’acompanyament de l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya Central durant aquest any 2017. Creada el 2016, és una de les empresa que el seu origen tenien una fórmula jurídica diferent i que quan alguns dels seus treballadors –en aquest cas concret, inclòs l’antic propietari- n’assumeixen la gestió ja ho és en forma de cooperativa. Es tracta de processos, els de conversió d’altres tipus de models empresarials en cooperatives moltes hores associats a empreses en crisi, de les quals les persones que hi treballen n’agafen el timó. A L’Om, tot i no estar en crisi, l’antic propietari va obrir l’empresa a la resta de persones que hi treballaven, assolint així una gestió més democràtica.  La cooperativa regenta el restaurant del mateix nom, L’Om, al carrer Alfons XII, en ple nucli antic de Manresa.

L’Om Restaurant va néixer fa uns set anys de la mà d’uns quants socis que ja regentaven un altre bar d’èxit a Manresa, l’Abbey Road. Va començar sent un restaurant de cuina senzilla a base d’amanides, torrades i creps. Per diversos motius els socis al llarg dels anys van anar abandonant el vaixell fins que només hi va quedar Carles Claret, que va donar continuïtat al projecte. Després d’uns quants canvis, un dels més significatius l’acord de reciprocitat amb la cooperativa Mengem Bages, Carles Claret va veure que hi havia un bon equip de treball, amb experiència, cohesionat i amb ganes de tirar endavant el restaurant i els va oferir la possibilitat de crear una cooperativa. I així ho van fer. A l’inici, el maig de 2016, la van formar quatre persones. «No vam tenir gaires dubtes eque havia de ser una cooperativa, cada membre podia aportar una experiència i uns valors diferents i complementaris i és una forma de treball on tothom té la mateixa importància sigui quina sigui la seva tasca», explica Núria Haro, una de les dues sòcies actuals de L’Om.

En aquests moments la cooperativa la formen dues persones. Jordi Portabella que s’encarrega de la part de la cuina, compres, proveïdors, etc. i Núria Haro que s’ocupa de la part de sala, del personal, clients, xarxes socials, etc. Tenen socis col·laboradosr, com Carles Claret que els va cedir  l’espai «des del minut 1, i així vam poder començar a treballar sense cap entrebanc», explica Haro. «Els familiars també ho han estat! Ens han donat l’empenta que necessitàvem per tirar el projecte endavant», afegeix.

La tasca principal en aquest any i escaig de cooperativa, expliquen, ha estat sobretot poder portar a terme «la nostra idea de cuina»: bon producte, senzill, de proximitat i ben el·laborat. La seva especialitat són els arrossos. I és amb el que més volen apostar. «Per què fer una altra cosa si el que millor sabem fer són els arrossos?», es pregunta Núria Haro, que afegeix: «Encara voldríem apostar-hi més fort però a Manresa fer una arrosseria és massa arriscat, massa limitat i és per això que intentem trobar l’equilibri entre el que volem oferir i el que demana el client». Només hi ha un dia -el diumenge-  que només fan menú d’arròs. «I és que el que ens fa més feliços és quan ve gent a menjar el nostre arròs!», conclouen.

 

12 d'octubre de 2017
Notícies

Notícies relacionades

Treballem per dinamitzar, multiplicar i estimular les iniciatives de l’economia social i solidària de la Catalunya Central