Festa del tomàquet, una oportunitat única per conèixer les múltiples varietats d’aquest producte
Esquena verd, de Montserrat o rosa, quatre cantos o quatre morros, del Pare Benet, cor de bou o mamella de monja, pebroter, verd de marge, bombeta. Aquestes són algunes de les moltes varietats de tomàquets que es podran degustar, cuinar o comprar durant la Festa del Tomàquet del Bages que se celebrarà del 19 al 28 de juliol a Manresa i que tindrà la seva continuïtat durant el mes d’agost a moltes cartes de restaurants del Bages.
I és que la pagesia de Manresa i el Bages fa molts anys que estan treballant -i ho estan fent molt bé- per garantir la qualitat i la diversitat del tomàquet. Es pot dir que al Bages es troba tomàquet d’autor per la implicació de cada un dels productors en recuperar varietats, per la qualitat del terreny i de l’aigua de rec, que en són determinants i per la varietat i diferents mètodes de cultiu que cada pagès fa servir adaptant-se a les necessitats dels terrenys.
Sopars, degustacions, demostracions de cuina, pinxo pote amb tapes especialitzades amb el tomàquet, portes obertes a les finques o visites guiades formen part d’un programa que el cuiner Jordi Cruz estrenarà el dia 19 de juliol amb una xerrada
Cloenda amb fira especialitzada
Un dels principals actes serà el mercat del tomàquet al mercat del PuigMercadal de Manresa. El divendres 27 de juliol i el dissabte 28 la pagesia de la comarca atendrà directament la venda de cadascuna de les varitetats que haurà collit expressament per a la fira i on els paradistes del mercat oferiran tapes que tindran el tomàquet com a principal protagonista, en una jornada acompanyada de tallers i actuacions culturals.